Berlin: Kritike Johnsonu zbog izjave o Hitleru i EU

Johnsonove izjave zapanjile su mnoge njemačke političare (EPA)

Njemački zvaničnici oštro su kritizirali britanskog političara, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona, zbog njegovih navoda da Evropska unija ima ciljeve slične onima koje je imao i nacistički vođa Adolf Hitler.

Uslijed priprema Velike Britanije za referendum koji će odlučiti o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU-a, Johnson je uporedio savez evropskih zemalja i Hitlera, dodajući kako su obje strane “ulagale i ulažu napore da se Evropa ujedini u superdržavu pod jednim autoritetom“.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Michael Hardt, govoreći o Johnsonu, rekao je da “svako ko dopušta sebi da se spusti na takve polemike pokazuje da mu ponestaje pravih argumenata“.

Nacionalizam i inteligentni ljudi

“Ako pogledamo u kulturnom životu i način na koji funkcionira Evropa, jasno je da Evropa nikada nije bila više britanska nego što je sada. Želimo da stvari ostanu kakve jesu, sa Britanijom unutar EU“, rekao je Hardt.

Glasnogovornik za evropska pitanja Kluba socijaldemokrata (SRNJ) Axel Schafer rekao je da su mnogi političari u Njemačkoj ostali bez teksta “na ono šta glupi nacionalizam može izazvati u, naizgled inteligentnim ljudima“.

“Evropska unija je klub kojem se 28 država članica pridružilo dobrovoljno, ne silom, to je klub u kojem Britanija ima vodeću ulogu, koji bi bio nezamisliv bez britanskog rukovodstva“, naglasio je Schafer.

Istakao je da je “tužno vidjeti“ da se Johnson svojim izjavama pridružio “grupi antievropskih nacionalista sastavljenih od mađarskog premijera Viktora Orbana i šefice francuskog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen“.

Izvor: Agencije