Berlin pokušava spasiti sporazum iz Hladnog rata

Spremnost Moskve da pokaže projektile neće biti dovoljna, rekao Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zatražio je od Rusije da objavi informacije o dometu nuklearnih raketa kako bi se spasio sporazum iz doba Hladnog rata o kontroli nuklearnog naoružanja.

Početkom sedmice SAD je pozvao Rusiju da uništi novi sistem krstarećih raketa Iskander-M 9M729 koji po njima predstavlja “izravno i kontinuirano kršenje” Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF).

Američki izaslanik na UN-ovoj konferenciji o razoružanju Robert Wood kazao je da sistem može nositi konvencionalne ali i nuklearne rakete i da s obzirom na domet od 500 do 1.500 kilometara predstavlja “moguću i izravnu prijetnju Evropi i Aziji”.

Budući da INF, sklopljen 1987. godine, zabranjuje rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara, SAD traži od Rusije da uništi sporni sistem.

Zapovjednik ruskih topničko-raketnih jedinica general-major Mihail Masvejevski opovrgnuo je tvrdnju da rakete predstavljaju povredu sporazuma, ističući da im tvorničke postavke omogućuju maksimalni domet od 480 kilometara.

Ruska vlada spremna je pokazati rakete ali je Washington otklonio tu ponudu.

Rasprava zakazana za petak

Njemački ministar vanjskih poslova Maas istaknuo je nakon sastanka u Washingtonu s američkim kolegom Mikeom Pompeom da spremnost Moskve da pokaže projektile neće biti dovoljna.

“Rusija zasada nije spremna na punu transparentnost”, kazao je ministar Maas na konferenciji za novinare. “Iskazana su određena očekivanja i lopta je još uvijek na ruskoj strani terena”, dodao je.

Prošle je sedmice Maas u Moskvi lobirao kod ruskog kolege Sergeja Lavrova kako bi pokušao spasiti sporazum. Isto je učinio i u razgovoru s Pompeom u Washingtonu tokom trodnevnog posjeta SAD-u.

Uoči odlaska iz Washingtona Maas je ponovo pozvao Moskvu da “se riješi zabranjenih krstarećih raketa i omogući provjeru tog postupka. I dalje nam je važna bliska koordinacija unutar NATO-a – što vrijedi i za moguću budućnost bez INF-a”, naglasio je njemački ministar.

Vijeće NATO-a i Rusije raspravljat će o toj temi na sastanku zakazanom u petak.

Njemačka je odlučila preuzeti veću odgovornost na međunarodnoj razini na početku dvogodišnjeg članstva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Maas bi tokom dana trebao otputovati u New York gdje će sudjelovati na skupu UN-a u promjeni klime.

Izvor: Agencije