Oglasi

Berlin pomaže Atini s investicionim fondom

Njemačka i Grčka će sarađivati na osnivanju razvojnog fonda za podršku grčkoj privredi.
Ministri Hatzidakis i Rosler nisu naveli koliki bi bio obim novog fonda, ali su iznijeli da bi bio finansiran iz postojećih sredstavaAFP/Getty

Njemačka će pomoći Grčkoj da osnuje investicioni fond kako bi povratila povjerenje investitora i ponovo privukla privatni kapital, izjavili su njemački ministar ekonomije Philipp Rosler i grčki ministar za razvoj Kostis Hatzidakis.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare u četvrtak rekli kako namjeravaju sarađivati na osnivanju razvojnog fonda za podršku grčkoj privredi, prenosi AFP.

Nisu naveli koliki bi bio obim novog fonda, ali su iznijeli da bi bio finansiran iz postojećih sredstava, kao i da bi u njega ulagali privatni ulagači, prenosi Tanjug.

"Uprkos strukturnim reformama, manjak likvidnosti je jedan od problema s kojim se suočavaju sve kompanije, a posebno mala i srednja preduzeća", izjavio je Hatzidakis i dodao da Grčka želi podršku njemačke državne investicione banke KfW.

KfW je treća po veličini kreditna institucija u Njemačkoj i veoma je važna za mala i srednja preduzeća, koja čine okosnicu najveće evropske privrede.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.