Berlin traži liste tajnih agenata

Zatezanje odnosa izbilo nekoliko mjeseci nakon otkrića o prisluškivanju mobitela kancelarke Angele Merkel (Reuters)

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je zahtjev svim diplomatskim predstavništvima u ovoj evropskoj državi da mu predaju popis svojih tajnih agenata na službi u zemlji, piše magazin Der Spiegel na svojoj internetskoj stranici.

Na upit AFP-a ministarstvo “nije negiralo” informacije objavljene u magazinu koji tvrdi da je svim stranim ambasadama ranije ove sedmice upućena “verbalna nota” u kojoj se od njih traži “popis s imenima svih aktivnih tajnih agenata”.

Ta inicijativa koju je sedmičnik nazvao “provokacijom”, dolazi nakon što su početkom jula otkrivena dva špijuna koja navodno rade za Washington, zbog čega je Vlada Njemačke protjerala šefa američkih tajnih službi u Njemačkoj.

Sastanak krajem jula

Prema informacijama Der Spiegela, povod za tu verbalnu notu, koja je zapravo službeni dopis, jest “nezadovoljstvo savezne Vlade zbog upornog odbijanja američkog partnera da obznani barem imena službenih zaposlenika svojih tajnih službi u Njemačkoj”.

Glavni advokat Bijele kuće i njegov kolega u Vladi Njemačke sastali su se krajem jula kako bi razgovarali o radu američke obavještajne službe u toj zemlji.

Afere o navodnom špijuniranju koje su izbile nekoliko mjeseci nakon otkrića o prisluškivanju mobitela kancelarke Angele Merkel naljutile su Berlin i zahladnjele odnose dviju savezničkih država.

Izvor: Agencije