Berlin traži od Erdogana da se ne obraća Turcima u Njemačkoj

Pojavljivanja takve prirode moraju biti zahtijevana mnogo ranije, kaže njemački dužnisnik (EPA)

Njemačka Vlada pozvala je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da poštuje njen zahtjev da se ne obraća Turcima koji žive u Njemačkoj kada bude prisustvovao samitu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja krajem ove sedmice.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer rekao je da bi čak i Erdoganovo pojavljivanje u turskom konzulatu ili putem videosnimka “bilo napad na jasno izraženu volju vlade i kršenje njemačkog suvereniteta”, prenio je Reuters.

On je to kazao na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o glasinama da će se Erdogan, uprkos zahtjevu Berlina, možda ipak obratiti Turcima koji žive u Njemačkoj.

Erdogan tražio dozvolu

“Pojavljivanja takve prirode moraju biti zahtijevana mnogo ranije”, rekao je on.

Prošle sedmice Njemačka je odbila zahtjev Ankare da dozvoli Erdoganu da se prilikom samita G20 obrati pripadnicima turske zajednice koji žive u Njemačkoj, a kojih ima tri miliona.

Kako je prethodno Reuters izvijestio, ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel je prošle sedmice kazao novinarima da ne bi bilo prikladno da se predsjednik Turske javno pojavljuje van samita G20, imajući u vidu trenutnu situaciju između Njemačke i Turske.

Gabriel je, također, rekao da je Erdogan prethodno tražio dozvolu da se obrati turskim građanima tokom njegove posjete, uprkos savjetima Ankare da ne traži formalnu dozvolu.

Veze Berlina i Ankare

On je tada dodao da njemačka Vlada ne želi da se turski državljani i dvojni državljani koji žive u Njemačkoj antagoniziraju.

Veze Berlina i Ankare oslabile su u prethodnih godinu dana uslijed niza političkih i sigurnosnih nesporazuma, među kojima je bilo tursko hapšenje njemačko-turskog novinara i zabrana njemačkim poslanicima da posjete svoje trupe u turskoj zračnoj bazi Incirlik.

Erdogan je, također, bio veoma ljut onim što je okarakterizirao kao “taktikom nacističke ere” kada su neke lokalne vlasti u Njemačkoj zabranile turskim političarima da održe mitinge u tim mjestima uoči referenduma o povećanju ovlaštenja turskog predsjednika, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije