Berlin usvojio zakon o dvojnom državljanstvu

U Berlinu su uklonjeni šatori iz parka u kojima su doseljenici 18 mjeseci protestirali protiv njemačke politike prema toj kategoriji (Getty Images)

Vlada Njemačke usvojila je zakon po kojem djeca imigranata više neće biti primorana da biraju između njemačkog i državljanstva svojih roditelja.

Do sada su djeca imigranata, rođena u Njemačkoj, morala između 18. i 23. godine izabrati državljanstvo, a to je najviše pogađalo tursku zajednicu u Njemačkoj, prenosi Fena.

Zakon koji je usvojila Vlada sada treba da usvoji i Parlament, nakon čega će osobe koje su rođene i odrasle u Njemačkoj moći zadržati dva pasoša.

Dogovoreno je i to da se taj zakon primjenjuje na osobe koje su do svoje 21. godine živjele u Njemačkoj najmanje osam godina, koje su provele šest godina u školi ili su završile školovanje, prenosi Beta.

Uklanjanje šatora

Odlukom lokalne vlasti u Berlinu su u utorak uklonjeni šatori iz parka kod Trga Oranienplatz, u kojima su doseljenici 18 mjeseci protestirali protiv njemačke politike prema toj kategoriji.

Nakon uklanjanja šatora grupa od blizu 500 nezadovoljnih demonstranata okupila se na Trgu Kottbusser Tor u mjestu Kreuzberg i protestirala protiv tog čina, prenosi Anadolija.

Demonstranti su potom organizirali protestnu šetnju sa transparentima “Rasizam ubija”. Njemačka policija poduzela je pojačane mjere sigurnosti, a u nekoliko navrata je došlo i do sukoba sa demonstrantima. Nekoliko demonstranata je privedeno.

Grupa imigranata iz Afrike i Azije je prije 18 mjeseci podigla šatore u blizini Trga Oranienplatz, kako bi protestirala protiv njemačke politike o pitanju doseljenika. Odlukom pokrajinske vlade u Berlinu šatori su u utorak uklonjeni, a demonstranti najavljuju nastavak protesta.

Izvor: Agencije