Berlinale: Mađarski ljubavni film osvojio Zlatnog medvjeda

Ovogodišnji Zlatni medvjed u rukama mađarske rediteljice (Reuters)

Svečanom dodjelom Zlatnog medvjeda u Berlinu je završen 67. Međunarodni filmski festival Berlinale.

Mađarski ljubavni film “Na tijelu i duši” (On Body and Soul) rediteljke Ildiko Enyedi osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu.

Ljubavna priča “On Body and Soul” smještena je u čudnom okruženju, tačnije lokalnoj klaonici u Budimpešti u kojoj zaposleni radno vrijeme provode između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora.

 

 

Enyedi je jedna od četiri rediteljke čija su djela konkurisala za prvu nagradu najveće smotre evropskog filma, prenosi AFP.

Finski scenarista i režiser Aki Kaurismaki je osvojio nagradu za najboljeg režisera za komediju/dramu “The Other Side Of Hope” koja prati sirijskog izbjeglicu dok stiže u Helsinki s namjerom da dobije politički azil.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je film Sebastiana Lelioa i Gonzala Maze “Una Mujer Fantastica” (Fantastična žena).

Najbolji palestinski dokumentarac

Palestinski režiser Raed Andoni na ovogodišnjem festivalu je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film „Ghost Hunting“ u kojem učestvuju bivši zatvorenici glavnog izraelskog centra za ispitivanje.

U svom filmu, Andoni je napravio rekonstrukciju atmosfere ćelija i soba za ispitivanje Moskobiya centra, u kojima bivši zatvorenici svjedoče o životu u pritvoru i poniženjima kojima su bili izloženi.

Od 24 filma prikazana na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 18 se takmičilo za glavnu nagradu.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Izvor: Agencije