Berlinale: Nagrada za ‘Šavove’ Elme Tataragić i Miroslava Terzića

Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović (www.berlinale.de)

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija film Šavovi, u režiji Miroslava Terzića i po scenariju Elme Tataragić, osvojio je nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u Panorama sekciji prestižnog filmskog festivala Berlinale.

Ovo je 15. put da se ova nagrada dodjeljuje u Berlinu, prenosi agencija Anadolija.

Šavovi će dobiti podršku u promociji od Europa Cinemasa zahvaljujući finansijskom poticajima mrežnih kina koja će film uvrstiti u svoj programski raspored.

Članovi žirija bili su Juha Elomaki (Arthouse kina Niagara, Finska), Daniela Zuklić (Thalia Programm Kino, Njemačka) i Marlena Gabryszewska (Kino Elektronik, Poljska).

“Ovaj film je dobar primjer moći filmske umjetnosti. Odlična režija, fotografija, scenarij, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Film se temelji na istinitim događajima i pokazuje da u svijetu postoji mnogo nepravde, ali s vjerom u sebe i povjerenjem u svoje emocije možete razbiti zidove”, navodi se u obrazloženju odluke žirija.

“Priča je srceparajuća. Nakon što pogledate ovaj film, priča vas ne napušta. Što biste učinili da vam se to dogodi? Hrabrost majke iz ovog filma je doista izvanredna. Čestitke redatelju Miroslavu Terziću.”

Aktuelna tema u regiji

Od 2003. godine žiri Europa Cinemas nagrađuje Europa Cinemas nagradom evropske filmove na pet evropskih festivala: Panorama (Berlinale), Director’s Fortnight (Cannes Film Festival), East of the West i zvanična selekcija (Karlovy- Vary International Film Festival), zvanična selekcija i Cineasti del Presente program (Međunarodni filmski festival u Locarnu) i Dani Venecije (Giornate degli Autori na Filmskom festivalu u Veneciji).

Bosanskohercegovački koproducenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film Šavovi bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijeloj regiji, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima.

Film prati priču žene koja je uvjerena kako je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ.

Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Izvor: Agencije