Berlinale u znaku izbjegličke krize

U Berlinu je otvoren 66. filmski festival. Organizatori Berlinalea ponose se činjenicom da je taj festival uvijek imao svijest o socijalnim temama. Ove godine izbjeglicama su poklonjene ulaznice za pojedine projekcije, a u fokusu je izbjeglička kriza.

Mnogi bi rekli da je najbolja glumica na svijetu, ali, Meryl Streep je sada u Berlinu kako bi gledala filmove, kao predsjednica žirija koji će najboljem filmu na Berlinaleu dodijeliti nagradu Zlatni medvjed.

Na otvaranju je, zapravo, prikazan film koji nije u konkurenciji za nagradu Ave Cezare, novo djelo braće Coen. Riječ je o opuštajućem filmu smještenom u zlatno doba Hollywooda, u kojem glume George Clooney i Josh Brolin.

“Volim to doba, tu eru. Mogu samo maštati o njoj. Ali, razgovarao sam s ocem o tom periodu. Bilo je zabavno saznati nešto o Hollywoodu drugačijem od onog koji poznajem. Također, radio sam s mojim omiljenim režiserima, braćom Coen. Zaista sam uživao s njima”, kazao je Brolin.

Politička pitanja u fokusu

“Na ceremoniji otvaranja sve je fokusirano na blještavilo i glamur. Ali, do kraja Festivala, bit će održane stotine projekcija, a više od 330.000 karata prodato je filmofilima. Ovdje, na Berlinaleu, zaista ima ponešto za svakoga”, javlja reporter Al Jazeere Nadim Baba.

Osim zvijezda, pažnju privlači i činjenica da je tema mnogih filmova pitanje izbjeglica u Evropi. Fuocoammare, dokumentarac smješten na italijanskom otoku Lampedusa, dio je takmičarskog programa. Film istražuje kako lokalno stanovništvo i afrički migranti zajedno žive bez istinskog upoznavanja.

“To je ono što je posebno u vezi s Berlinom. Od svih velikih festivala, najviše je fokusiran na politička pitanja. Upravo to ga čini specijalnim i jedinstvenim”, kazala je Julia Jensch, njemačka glumica.

U utrci za glavnu nagradu je 18 filmova iz cijelog svijeta. Ali, raznolikost tema je ono što Berlinale istinski izdvaja od drugih festivala.

Izvor: Al Jazeera