Oglasi

Berlusconi optužen za kupovinu glasova

Mnogi građani regija u kojima se prognozira neizvjestan izborni rezultat primili pisma u kojima bivši premijer obećava ukidanje poreza na nekretnine i povrat novca.
Slanje pisma izazvalo je burno negodovanje Berlusconijevih protivnikaReuters

Politički protivnici bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija optužili su ga za pokušaj kupovine glasova obećanjem o smanjenju poreza, četiri dana prije izbora.

Lider bloka lijevog centra Pier Luigi Bersani izjavio je da je riječ o "prevari", dok je vođa jedne manje stranke rekao da je Berlusconi počinio krivično djelo.

Mnogi građani italijanskih regija u kojima se prognozira neizvjestan izborni rezultat primili su pisma u kojima im Berlusconijeva koalicija obećava da će ukinuti novi porez na nekretnine i vratiti već uplaćeni novac, prenose britanski mediji.

Poziv na krivično gonjenje

Berlusconi je ovo obećanje ranije izrekao javno, ali je slanje pisma izazvalo burno negodovanje njegovih protivnika.

"Ako bih se sreo sa Berlusconijem poslije slanja ovog pisma, rekao bih mu da je prevarant", izjavio je Bersani, čije se vodstvo u anketama postepeno smanjuje.

Bivši tužilac koji se borio protiv mafije, Antonio Ingoria, koji sada predvodi Građansku revolucionarnu partiju, napisao je na svom portalu da je Berlusconi "slanjem pisma u kojem obećava novac u zamjenu za glasove počinio krivično djelo, a možda i dva".

On je pozvao državne organe da krivično gone bivšeg premijera.

Građani su primili pisma u koverti koja ima izgled službene pošiljke, sa oznakom da je riječ o "naknadi za plaćanje poreza na imovinu za 2012. godinu".

Izvor: Agencije