Oglasi

Berlusconi: Ostajem u politici

Bivši italijanski premijer presudu za poresku prevaru, kao i druge procese, naziva politički motiviranom sudskom urotom.

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da će ostati u politici, poslije presude suda u Milanu kojom je proglašen krivim za utaju poreza.

Berlusconi je u intervjuu za italijansku televiziju rekao da osjeća "obavezu da ostane na tom polju" kako bi zaštitio Italijane od, kako je rekao, pravosudnih nepravdi, prenio je Reuters.

Berlusconi je u petak nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog neregularnosti u prodaji televizijskih prava njegovog koncerna Mediaset.

Njemu je također izrečena trogodišnja zabrana bavljenja politikom.

Sud je pojasnio kako će Berlusconijeva zatvorska kazna biti skraćena na samo jednu godinu, zbog zakona o amnestiji iz 2006. godine, prema kojem se skraćuju kazne za sva krivična djela počinjena do maja 2006.

'Nerealna optužba'

Berlusconi je kazao kako je presuda  nedopustiva i ne može na tome ostati.

Nakon što ga je proglasio krivim, sudija milanskog suda odmah je pročitao i razloge za osudu bivšeg premijera.

Sudije inače imaju tri mjeseca da dostave takva obrazloženja. Mnogi to smatraju pokušajem da se slučaj ubrza, prije nego što optužnica istekne sljedeće godine.

U telefonskom javljanju za jedan od njegovih TV kanala, Berlusconi je rekao:

"Bio sam siguran da ću biti oslobođen od tako nerealnih optužbi. Za ovu odluku slobodno mogu reći da je politički motivirana, nevjerovatna i nedopustiva."

Medijski magnat ovaj, ali i sve prethodne procese koji su vođeni protiv njega naziva sudskom urotom.

"Nema sumnje da je ovo politička presuda, kao i na mnogim drugim suđenjima koja su izmislili protiv mene. Ukupno je bilo više od 60 suđenja, više od hiljadu sudija bilo je uključeno u istrage, pretrpjeli smo 188 pretresa i 2.666 ročišta u posljednjih 18 godina."

Mišljenja građana

Grupa Berlusconijevih političkih protivnika u večernjim satima u petak je u centru Rima uz šampanjac proslavljala odluku Suda. No, građani italijanske prijestolnice i dalje različito reagiraju na mogućnost da njihov bivši premijer završi iza rešetaka.

Inoslav Bešker uživo iz Rima

"Mislim da je bilo očekivano, na ovaj ili onaj način. Možda je ovo prvi put da možemo reći kako zakon jednako važi za sve, čak i za one moćne. Sudije su uspjele pokazati svoju moć. Volio bih da je uvijek tako", rekao je stanovnik rima Claudio Conti.

Njegova sugrađanka Desideria Gabrielli vjeruje da će Berlusconi uložiti žalbu.

"A kao što smo ranije vidjeli, uvijek je bilo ovako i uvijek je bio u pravu. Mislim da se vodi izvjesna kampanja protiv njega."

Berlusconi ima pravo na dvije žalbe prije nego što presuda bude okončana.

Do samog okončanja procesa, koji bi mogao potrajati, bit će na slobodi.

Jedne dnevne novine u Italiji nazvale su to povratkom bivšeg premijera tek nakon što se pozdravio.

Izvori: Al Jazeera i agencije