Berlusconi osuđen na tri godine zatvora

Silvio Berlusconi demantovao je optužbe (Reuters)

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi proglašen je danas krivim i osuđen na tri godine zatvora zbog podmićivanja jednog senatora 2006. u nastojanju da sruši tadašnju vladu lijevog centra.

Sud na jugu Italije, izrekao je Berlusconiju i zabranu obavljanja javne funkcije u narednih pet godina, rekao je sudija u presudi koja je uživo emitovana na televizijskim mrežama, prenio je Reuters.

Berlusconi, koji je četiri puta bio premijer Italije i koji nastoji da se vrati na političku scenu, demantovao je optužbe.

Neće služiti kaznu

On, međutim, neće morati da služi kaznu zbog principa zastarjelosti koji stupa na snagu kasnije ove godine, prije početka bilo kakvog žalbenog postupka.

U tužbi je navedeno da je Berlusconi 2006. platio mito Sergiu de Giorgiu, tadašnjem senatoru iz partije Italija vrijednosti da pređe u njegovu Stranku slobode i tako pomogne u rušenju vlade lijevog centra koja je u to vrijeme bila na vlasti.

Medijski tajkun Berlusconi bio je uvučen u seriju sudskih procesa da bi ranije ove godine, zbog utaje poreza, odslužio jednogodišnju kaznu obavljanja društveno-korisnog rada.

Kasacioni sud u Italiji, najviši sud te zemlje, potvrdio je u martu ove godine oslobađajuću presudu za Silvija Berlusconija po optužbi da je plaćao za seks maloljetnoj plesačici, a potom zloupotrijebio svoj tadašnji premijerski položaj da to prikrije.

Izvor: Agencije