Berlusconi osuđen na zatvorsku kaznu

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi nepravomoćno je osuđen u petak na četiri godine zatvora zbog neregularnosti u prodaji televizijskih prava njegovog koncerna Mediaset.

Prvostepeni  sud u Milanu proglasio je Berlusconija  (76) krivim za poresku prevaru, a on ima pravo žalbe.

Berlusconiju je također izrečena trogodišnja zabrana bavljenja politikom.

Reporter Al Jazeere Claudio Lavanga izvijestio je iz Rima da je Sud pojasnio kako će Berlusconijeva zatvorska kazna biti skraćena na samo jednu godinu, zbog zakona o amnestiji iz 2006. godine, prema kojem se skraćuju kazne za sva krivična djela počinjena do maja 2006.

No, kako bi presuda postala pravomoćna, trebaju proći dva žalbena postupka.

Proces je trajao punih šest godina, a presuda je izrečena samo nekoliko dana nakon što je Berlusconi najavio da se neće kandidirati na predstojećim izborima.

S obzirom na to da je Berlusconi dobio veću kaznu nego što je tražio tužilac, njegovi advokati su je prozvali nevjerovatnom.

Nade polažu u žalbeni postupak. Berlusconi i još desetorica optuženih trebaju platiti i 10 miliona eura odštete državi.

U junu je tužitelj Fabio De Pasquale zatražio zatvorsku kaznu za Berlusconija, rekavši kako je jasno da je ovaj medijski magnat “bio na vrhu hijerahijskog lanca” kada se utaja poreza dogodila i da su “njegovi otisci prstiju” na crnim fondovima Mediaseta, prenio je AFP.

Brojni procesi

Berlusconi je osnovao Mediaset, koji uključuje tri glavna italijanska privatna televizijska kanala, 1970-tih godina.

Suđenje se temeljilo na tvrdnjama da je Mediaset vještački povećao cijene otkupa filmskih prava koje su prodavane kompanijama u Berlusconijevom vlasništvu, nakon čega su ponovo prodane Mediasetu, što je omogućilo firmi da plaća manje poreza.

De Pasquale je kazao da su cijene filmskih prava povećane za 292 milijarde eura između 1994. i 1998. godine.

Kako je za Al Jazeeru kazao Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg lista iz Italije, ukoliko Berlusconijevi advokati uspiju rastegnuti drugostepeni postupak, “moglo bi se dogoditi da se Berlusconi opet izvuče kao što je dosad učinio pet-šest puta”.

Ovo je, po nekim evidencijama 28. a po nekim 33. suđenje Berlusconiju, a jedini otvoren proces je u aferi “Ruby”.

Berlusconi je optužen za plaćanje maloljetne prostitutke, iako i on i djevojka koja je sada punoljetna “tvrde da odnosa nije bilo, nego da joj je Berlusconi davao novac na lijepe oči”, rekao je Bešker.

Što se tiče Berlusconijevih finansijskih transakcija, u Italiji se mnogo pisalo da je Berlusconi raspolagao novcem mafije, ali nikada se nije dokazala nikakva finansijska veza.

Bešker je kazao kako nema sumnje da bi, uz pomoć vještih advokata, Berlusconi uspio izbjeći zatvorsku kaznu za poresku prevaru, ali i da vjeruje kako će milanske sudije učiniti sve što mogu da cijeli slučaj dovedu do trećeg stepena u rokovima prije apsolutne zastare.

Izvori: Al Jazeera i agencije