Berlusconi plaćao mafiji za zaštitu porodice

Sicilijanski mafijaš koji je bio osuđen za ubistvo živio je u Berlusconijevom domu sredinom sedamdesetih (Reuters)

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi plaćao je velike sume novca sicilijanskoj mafiji sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka da on i članovi njegove porodice ne bi bili oteti, saopćio je italijanski apelacioni sud.

Zaštita od Cosa nostre “nije bila besplatna”, navodi se u saopćenju i dodaje da je medijski magnat bio žrtva iznude.

“Berlusconi je predao značajne sume novca mafiji”, navodi se u sudskom dokumentu na 146 stranica, u kojem se objašnjava odluka od prošlog mjeseca da se odbaci suđenje Marcellu Dell'Utriju, Sicilijancu koji je u to vrijeme radio za Berlusconija.

Italijanske kriminalne organizacije su tokom sedamdesetih godina rutinski otimale bogate ljude i njihovu djecu na sjeveru zemlje da bi naplatili otkupninu.

Okrutne otmice

Najpoznatiji primjer bio je John Paul Getty Treći, unuk naftnog barona John Paul Gettyja starijeg, koji je otet u centru Rima.

Njega je kalabrijska mafija pet mjeseci držala u zatočeništvu 1973. godine.

Gettyjevo odsječeno uho mafija je poslala jednom italijanskom listu kako bi natjerala porodicu da plati otkupninu.

Vittorio Mangano, sicilijanski mafijaš koji je bio osuđen za ubistvo, živio je u Berlusconijevom domu nedaleko od Milana sredinom sedamdesetih godina, navodno da bi se brinuo o konjima.

U to vrijeme Berlusconi je imao dvoje male djece s prvom suprugom.

Berlusconi je 2008. godine izjavio da se Magnano “ponašao savršeno” i da je živio s njegovom porodicom i pratio djecu u školu.

Magnano je umro 2000. godine prirodnom smrću.

Tužilac iz Palerma Salvatore Borsellino opisao je Magnana kao šefa poslovnih interesa Coza nostre na sjeveru Italije, u jednom od posljednjih intervjua koje je dao prije nego što ga je mafija ubila u bombaškom napadu 1992. godine.

Izvor: Agencije