Berlusconi se neće kandidirati na izborima

Berlusconi je predložio da se unutarstranački izbori održe 16. decembra (AFP)

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je potvrdio da neće voditi njegovu stranku desnog centra Narod slobode (PDL) na izborima iduće godine.

“Neću se ponovno kandidirati za premijera, ali ostajem uz mlade ljude, koji trebaju igrati i davati golove”, rekao je u izjavi 76-godišnji medijski magnat i vlasnik nogometnog kluba Milan.

“Još uvijek imam dobre mišiće i nešto razuma, ali će moja uloga biti savjetodavna”, kazao je.

Berlusconi je ranije rekao da neće izaći na izbore ako bi povlačenje njegove kandidature moglo pomoći strankama centra i desnog centra da se okupe i osnuju jedinstveni “umjerenjački” blok.

Samo 18 posto

Međutim, prošlomjesečno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da Berlusconi ima tek 18 posto osobne podrške među širom javnosti, daleko iza bivšeg ministra pravde Angelina Alfana, koji sljedeće sedmice puni 42 godine.

Alfano je favorit na izborima, koji se moraju održati najkasnije do aprila sljedeće godine, iako će se pojaviti i drugi kandidati.

Berlusconi je predložio da se unutarstranački izbori održe 16. decembra, nekoliko sedmica nakon što stranke lijevog centra 25. novembra održe izbore za svog kandidata za premijera.

Italija je u recesiji od sredine prošle godine, pritisnuta mjerama štednje s ciljem smanjenja velikog duga zemlje, uključujući povećanje poreza, smanjenje potrošnje i reformu penzionog sistema.

U Rimu su prošle sedmice održani masovni protesti sindikalaca zbog Vladinih mjera štednje i rastuće nezaposlenosti.

Izvor: Agencije