Oglasi

Berlusconi smanjio prednost ljevice

Prije dva mjeseca ljevica Piera Bersana je Berlusconijevoj koaliciji desnog centra bježala za skoro 20 posto glasova, a sad se to smanjilo na četiri procenta.
Berlusconi je učinio najviše što je mogao, ali Bersani vodi i tu će i ostati, smatra Nicola PiepoliAP

Prema rezultatima nekoliko anketa objavljenih dvije sedmice pred izbore u Italiji, Silvio Berlusconi je smanjio razliku između svoje koalicije desnog centra i vodeće ljevice na četiri poena.

Prije dva mjeseca, na prvom mjestu je bila ljevica, koju predvodi bivši komunista Pier Bersani, i bila je ispred Berlusconija sa 15 do 20 posto glasova.

Ovo je, kako podsjeća AFP, šesti put da Silvio Berlusconi izlazi na izbore.

Prema rezultatima ankete koju je proveo institut Demopolis, ljevica sada ima 33,6 posto, a desnica 28,5 posto glasova.

Monti na četvrtom mjestu

S druge strane, prema rezultatima ankete koju je proveo institut Tecne, ljevica ima 33,1 posto, a desnica 29,4, dok Institut Piepoli ljevici daje 35,5 posto, a desnici 30,5 posto glasova.

"Razlika između dva tabora je oko četiri posto i mislim da će tako i ostati. Potrebno je oko tri mjeseca izborne kampanje da bi se bitno promijenili rezultati anketa, a ne petnaest dana", rekao je Nicola Piepoli dnevniku La Stampa.

"Berlusconi je učinio najviše što je mogao, ali Bersani vodi i tu će i ostati", smatra Piepoli.

Roberto Weber, iz instituta SWG koji je pravio svoju predizbornu anketu, kazao je La Stampi da očekuje da ove brojke budu potvrđene na izborima.

Prema rezultatima većine anketa, sadašnji premijer Mario Monti je tek na četvrtom mestu, prenosi francuska agencija.

Između 30 i 35 posto birača su još neodlučni ili uzdržani.

Izvor: Agencije