Berlusconiju će se suditi za korupciju

Berlusconi je, inače, oslobođen krivice poslije žalbe u slučaju u kojem je optužen za korištenje usluga prostitutki (AP)

Sudija u Milanu naložio je u subotu da se bivšem italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju sudi na osnovu optužbi za korupciju, pokopavši njegove nade kako će se uskoro ponovo kandidirati za državnu funkciju nakon što mu je to bilo zabranjeno zbog osude za utaju poreza.

Sudija Carlo Ottone De Marchi odlučio je, nakon saslušanja o zahtjevu tužilaštva da se protiv Berlusconija podigne optužnica, da suđenje počne 5. aprila u Milanu, prenijela je agencija ANSA.

Milanski list Corriere Della Sera navodi kako je bivši premijer optužen da je potrošio približno deset miliona eura, uz skupe poklone, na 20-ak mladih djevojaka na žurkama koje je organizirao u svojoj vili kod Milana.

Tužitelji kažu kako je Berlusconi želio „kupiti“ šutnju tih žena na raznim suđenjima koja se protiv njega vode, navodi AP.

Berlusconi je, inače, oslobođen krivice poslije žalbe u slučaju u kojem je optužen za korištenje usluga prostitutki.

Zdravstveni problemi

Dosje protiv Berlusconija koji je vezan za korupciju, a koji je doveo do današnjeg podizanja optužnice, odvojen je od ostalih slučajeva zbog njegovih zdravstvenih problema.

Zbog osude za utaju poreza 2013. godine, izbačen je iz Senata i zabranjeno mu je obavljanje javne funkcije u narednih nekoliko godina.

Berlusconi (80) vodi partiju desnog centra Forza Italia koja je sada opoziciona.

Italijanski parlamentarni izbori trebaju biti održani 2018. godine, ali bi mogli biti održani i kasnije ove godine, nakon što je lider Demokratske stranke Matteo Renzi podnio ostavku na mjesto premijera prošlog mjeseca poslije poraza na referendumu o njegovom programu reformi.

Izvor: Agencije