Bersani kandidat ljevice za premijera

Bersani je i prije izbora bio favorit, zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a (AP)

Čelnik italijanske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani izabran je kao kandidat ljevice za italijanskog premijera na općim izborima koji se očekuju u proljeće sljedeće godine.

Bersani (61) je u drugom krugu predizbora italijanske ljevice za njenog kandidata za predsjednika vlade osvojio 61,5 posto glasova. 

Njegov protukandidat, firentinski gradonačelnik Matteo Renzi (37) osvojio je 38,5 posto glasova, objavio je Odbor za organiziranje predizbora na temelju 20 posto prebrojanih glasova s birališta.

Ti su rezultati jednaki kao i rezultati izlaznih anketa, pa je Renzi priznao poraz.

Bersani je i prije izbora bio favorit, zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a i podršku unutar stranačke jezgre.

Velike šanse 

Međutim, snažan odziv u prvom krugu predizbora prošle nedjelje, koji nisu bili ograničeni samo na članove PD-a, ključne stranke italijanske ljevice, davao je šanse Renziju, popularnijem u narodu.

Renzi je još prošle sedmice najavio saradnju s Bersanijem. “Ako ne uspijemo, pružit ćemo ruku pobjedniku i zajedno pokušati zatvoriti ružno poglavlje u koje nas je odvela desnica”, kazao je on uoči drugog kruga predizbora.

Italijanski opći izbori održat će se u proljeće 2013. godine. Aktuelni premijer, tehnokrat Mario Monti, koji je za predsjednika Vlade imenovan prije godinu dana nakon ostavke Silvija Berlusconija s ciljem da Italiju izvuče iz dužničke krize, najavio je nedavno da se na njima neće natjecati.

S obzirom na to da ljevica trenutno u anketama ima veliku prednost pred razjedinjenom desnicom, kojoj je popularnost znatno opala zahvaljujući politici i ponašanju Berlusconija, Bersani ima dobre izglede da postane sljedeći italijanski premijer.

Izvor: Agencije