Beskućnici, mračna strana Silicijske doline

Silicijska dolina poznata je po sjedištima brojnih tehnoloških kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država. No, ova bogata zajednica ima i mračnu stranu – veliki broj beskućnika.

Gradska uprava San Josea nedavno je srušila jedno od najvećih američkih naselja u kojem su živjeli beskućnici, poznato po imenu “Džungla”.

Kad je ekipa Al Jazeere prvi put posjetila “Džunglu” u septembru, ova šuma bila je utočište za otprilike 250 beskućnika. Neki su ostajali jednu noć ili sedmicu dana, dok su drugi, poput Toi Larks, ovdje živjeli godinama.

“Živimo u šatorima. Nije ugodno, ali…”, kaže ona.

No, početkom ovog mjeseca gradska uprava San Josea, kao dio dugoročnog plana da se beskućnicima pomogne da nađu stalni smještaj, tražila je od stanovnika naselja da odu i srušila ga.

Nesigurna sredina

Zvaničnici kažu da je postalo previše prljavo i puno nasilja.

“Suočavali smo se sa zdravstvenim i sigurnosnim problemima. To je postala nehigijenska, nestabilna i nesigurna sredina, a još se i zima približava. Morali smo ljude skloniti odatle”, govori Ray Bramson iz Gradske uprave za stambena pitanja.

“Džungla” je pretvorena u gomilu blata i smeća koje radnici svakodnevno odnose. Bivši stanovnik naselja Joseph Torres kaže da je “Džungla” s razlogom nosila to ime.

“Ako ste imali djevojku, to nije bilo dobro, jer bi je našli, odvukli odatle ili silovali”, kazao je ovaj beskućnik.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera