Bespilotna letjelica traži pomjerene mine

Poslije poplava u Bosni i Hercegovini pojavila su se klizišta koja su uzrokovala pomicanje zaostalih minskih polja. Koliko je takvih mjesta, još nema preciznih podataka. Sada se utvrđuju nove lokacije, izvještava reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Semizovac, nedaleko od Sarajeva – jedno minsko polje već se deminira, a u posljednjim poplavama bujice su nanijele velike količine mulja. U njemu i neeksplodirana mina, s upaljačem i poteznom žicom. Stotinjak metara od kuće Avde Džinde bila je prva linija fronta, koja je minirana.

Dok nam pokazuje kuda je prošla bujica, priča nam o svojim sumnjama da u sasušenom mulju ima još mina. Traži da se prije nastavka deminiranja već postojećeg miniskog polja, pregledaju bujični nanosi.

“Ovo je opasnije nego ono gore. Po mom, trebalo bi prvo ovo odradit’, što je bujica nanijela, ovaj mulj, ovu zemlju u šumi. U šumu ne ide niko”, kaže Džindo.

Osim bujica koje su prešle preko minskih polja, posebna opasnost su klizišta. Njih je samo na području općine Olovo tri, koja su pokrenula i već obilježena minska polja.

Apel građanima

Zajednička ekipa Minsko-akcionog centra BiH i Kraljevske vojne akademije iz Brisela pomoću daljinski upravljane letjelice snima minska polja pomjerena klizištima. A pomoću GPS-a i kamera dobiju se podaci na osnovu kojih se može predvidjeti kuda i koliko su mine pomjerene, posebno u područjima koja su teško dostupna. Sredstva za projekat osigurala je Evropska komsija.

“U ovakvim situacijama mi umnogome možemo da olakšamo deminerima BH MAC-a i spasilačkim timovima, posebno u područjima do kojih ne mogu da dođu ili je vrlo teško da dođu ili će se ugroziti njihovi životi”, kaže Haris Balata iz Kraljevske vojne akademije.

Za sada se deminiraju samo hitna klizišta, uglavnom u naseljima i uz regionalne puteve. Klizište kod Olova trenutno nije prioritet. Još nije poznato koliko je minskih polja pomjereno u klizištima ili bujičnim vodama.

“Još uvijek se vrši opća procjena. Nadamo se da ćemo do te procjene globalne doći za pet-šest dana. Teško je brojčano odrediti koliki je uticaj bujica i klizišta. Još će jedan period proći do boljih i kvalitetnijih podataka”, kaže Fikret Smajić iz BH MAC-a.

Iz BH MAC-a još jednom mole građane da ne uklanjaju znakove kojima su obilježena minska polja, radi prodaje u staro željezo te da pozovu nadležne službe u slučaju da pronađu neeksplodirane mine.

Izvor: Al Jazeera