Bespilotnu letjelicu lansirao Hezbollah

"Prvi put u historiji pokreta otpora u Libanu i regiji imamo ovakvu letjelicu", rekao Nasrallah (EPA)

Vođa libanskog šiitskog Hezbollaha Hassan Nasrallah priznao je u četvrtak da je njegov pokret poslao izviđačku bespilotnu letjelicu “iranske proizvodnje” u Izrael i potvrdio da je avion nadlijetao “osjetljiva mjesta”.

“Jedan sofisticirani izviđački avion poslan je sa libanskog teritorija i prešao je stotine kilometara iznad mora dok nije prešao neprijateljske linije i ušao u okupiranu Palestinu”, izjavio je vođa pokreta za televiziju.

“Prvi put u historiji pokreta otpora u Libanu i regiji imamo ovakvu letjelicu”, dodao je on.

“Nije prvi put da smo poslali bespilotnu letjelicu, a neće biti ni posljednji. Možemo doći u sve zone u Izraelu”, upozorio je Nasrallah.

Izrael će braniti granice

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je izjavio da je bespilotnu letjelicu, koja je prošli vikend preletjela oko 55 kilometara unutar izraelske teritorije prije nego je srušena, lansirala libanska grupa Hezbollah, koja uživa podršku Irana.

Tokom obilaska južne granice s Egiptom, Netanyahu je poručio da će Izrael “odlučno štititi svoje granice”, kao što “smo prošli vikend osujetili pokušaj Hezbollaha da prodre u izraelski zračni prostor”.

Pod prismotrom izraelskih borbenih aviona, bespilotna letjelica srušena je u subotu iznad šume u blizini okupirane Zapadne obale.

Vojni dužnosnici nisu odmah izravno bili optužili Hezbollah.

Izrael i Hezbollah su u ljeto 2006. godine vodili jednomjesečni rat.

Izvor: Agencije