Besplatan smještaj u Međugorju

Besplatan smještaj u hotelima i pansionima rijetka je pojava. Ali, događa se, i to u Međugorju.

U mjestu gdje vidioci tvrde da im se ukazuje Gospa mještani su odlučili vrata svojih objekata i domova otvoriti onima koji tamo žele na hodočašće a za to nemaju finansijskih sredstava. Primili su na spavanje i obroke oko 4.000 gostiju.

“Autobusna gužva u Međugodju svakodnevna je pojava. Kao i registarske tablice raznih zemalja. No, ovi su gosti posebni. Iz Međugorja su pozvani da dođu – besplatno”, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković iz Međugorja.

Duša Đeljošaj iz Crne Gore kaže: “Ja se nadam da će im Bog vratiti gdje im je najpotrebnije, da će im ispuniti sve želje, kao što su nama ispunili želje.”

Poziv se prenio od Latvije, preko Ukrajine, Rumunije i drugih zemalja i doveo ih do Međugorja.

Gesta Međugorja puno im znači, posebno jer je većini to prvi dolazak.

Oduševljenje

Ana Puschewich iz Poljske smatra: “To je stvarno velika stvar za njih, da mogu doći u Međugorje, vrlo jeftino. Samo plaćaju prevoz. Primili su to s oduševljenjem.”

Zamisao je bila da se dolazak omogući onima iz istočne Evrope koji si to, iz raznih razloga, nisu mogli priuštiti.

Fra Danko Perutina, svećenik u Međugorju, objašnjava: “Išlo je preko našeg Župnog ureda i preko centara koji se nalaze po tim državama, međugorski centri, molitvene skupine, vodiči njihovi koji dolaze ovdje, s kojima smo mi u kontaktu. To je vrlo brzo, za mjesec dana, sve dogovoreno.”

Priskočili su u pomoć i taksisti. Stotine autobusa vodili su, poput vodiča, do njihovih smještajnih lokacija.

Žarko Selak, taksista u Međugorju, govori: “Idem pred njima, dovezem, i to je to. Što treba objasniti na engleskom, njemačkom i talijanskom – tu sam. Sve besplatno? Besplatno!”

Tri dana za goste besplatno radi niz drugih hotela i pansiona. Pripremljeno je oko 4.000 kreveta. Jednako toliko doručaka, ručaka i večera za trodnevni boravak. Ukupno sudjeluje 130 objekata.

Davor Ljubić, vlasnik hotela, objašnjava: “Nešto što treba podržati. Ja sam, kao i većina ostalih Međugorčana, drage volje i otvorena srca pozvao te ljude u kuću.”

Međugorje, govore mještani, time pokazuje svoju humanu stranu. No, često se spominje i ona druga, poslovna. Mnogima je to mjesto, prije svega, simbol duhovnosti, ali nekima i dobre zarade.

Sve je u Međugorju u znaku vjerskoga turizma, pa se čak i kamen dobro prodaje. No, iako ga se optužuje za sveopću komercijalizaciju, ono što iznenađuje je da Međugorje ipak ne spada u skupa turistička i hodočasnička odredišta.

Suveniri se prodaju već po cijeni od jednog eura, znatno jeftinije no u drugim sličnim odredištima.

Dobra zarada

Ni cijene boravka Međugorje ne drži visoko. Prespavati se tu može već za 15 eura. Puni pansion nudi se za 35 eura.

Ovdje, kažu, imaju na umu standard hodočasnika, a obično su to oni iz srednjeg sloja.

Željko Vasilj iz Turističkog ureda Međugorje kaže: “Bez obzira radi li se o Amerikancima, ljudima iz Albanije ili Nigerije, to su ljudi koji nisu bogati. Upravo zbog njih je takva cijena formirana”.

Naravno, i zarađuje se prilično dobro. No, ni vremena siromaštva nisu bila davno. Novo Međugorje izgrađeno je na vjeri, a prema njoj – ako nešto primaš, trebaš i dati.

To je krilatica akcije u kojoj su udomili oko 4.000 ljudi, a planiraju i nove. U svijetu turizma nečuvena besplatna usluga, ali tu ionako kažu kako nisu tek turističko mjesto.

Izvor: Al Jazeera