Besplatan Windows 10 i za piratske korisnike

Windows 10 će biti dostupan od ovog ljeta (EPA)

Microsoft je objavio da će korisnici piratizirane verzije njihovog operativnog sistema Windows imati mogućnost da besplatno nadograde tu verziju na legalnu verziju nadolazećeg Windowsa 10.

“Nadograđujemo sve kvalificirane računare, one sa legalnim operativnim sistemom i one sa piratiziranom verzijom na verziju Windows 10”, kazao je Reutersu Terry Myerson, šef odjela za operativne sisteme Windows.

To znači da će svi korisnici koji na svojim računarima imaju instaliranu piratiziranu verziju Windowsa 7 ili Windowsa 8 moći nadograditi svoj operativni sistem na Windows 10, što je potpuno u suprotnosti sa prethodnom Microsoftovim načinima borbe protiv piraterije.

Microsoft je u prošlosti koristio aktivacijski sistem registra operativnog sistema, te upozorenja i ograničenu funkcionalnost Windows sistema za koji je smatrano da je nelegalan.

Microsoft je u januaru objavio da će korisnici Windowsa 7 i Windowsa 8 moći besplatno nadograditi svoj operativni sistem na Windows 10 verziju, a tada nije bilo ni riječi o nelegalnim verzijama operativnog sistema.

Ograničeno korištenje

Windows 10 će biti besplatan za korištenje prvih godinu dana, nakon čega će se korištenje morati plaćati.

Kao razlog za ovakvu odluku se navodi Kina, odnosno stotine miliona korisnika te zemlje koji na računarima imaju instalirane piratizirane verzije Windowsa.

Myerson je rekao da Microsoft ovim planom namjerava “ponovno uključiti” takve korisnike.

Microsoft je za Mashable potvrdio da će ova besplatna nadogradnja vrijediti širom svijeta, a ne samo u Kini.

“Svako sa adekvatnim uređajem može da nadogradi operativni sistem na verziju Windows 10, uključujući one sa piratiziranom verzijom Windowsa. Vjerujemo da će korisnici s vremenom shvatiti vrijednost pravilno licenciranog Windowsa i mi ćemo im olakšati da se prebace na legalne kopije”, kazao je za Mashable glasnogovornik Microsofta.

U utorak je Myerson na na konferenciji u Kini kazao da će Windows 10 biti dostupan od ovog ljeta u 190 zemalja, na 111 jezika.

Izvor: Agencije