Beuku uvjetno 11 mjeseci u slučaju Fimi

Beuka se tereti da je angažirao agenciju Fimi media po cijeni većoj od tržišne i da je tako oštetio državnu firmu za oko 135.000 eura (Pixsell)

Bivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk, optužen u slučaju “Fimi media”, u srijedu se nagodio s tužiteljstvom, te je, nakon priznanja, uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora, u koji neće ići ako u narednih pet godina ne ponovi kazneno djelo.

Izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu, Beuk je kazao da je sretan što je sve završilo te da je cijeli slučaj bio propust koji “nije bio namjeran”.

Bio je to krivi korak u krivo vrijeme, prokomentirao je Beuk.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da vjeruje kako bi u Hrvatskim šumama opet mogao raditi na nekoj od odgovornih funkcija, s obzirom na to da u tom poslu ima dugogodišnje iskustvo.

Njegov advokat Mate Matić kazao je da je uvjetna kazna koja je izrečena Beuku “teoretski minimum”, od kojega nije mogao dobiti manje, jer zakon za to nedjelo predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

“Ovo je najbolje rješenje za mog klijenta, iako niti jedne lipe nije pribavio koristi, niti mu se to stavljalo na teret. Činjenica je da je on pomogao da netko zaradi, a taj netko je bila Fimi media”, kazao je Matić.

Dodao je da bi, u slučaju da Beuk nije priznao nedjelo i nagodio se, postupak trajao nekoliko godina.

“Ne kažem da nismo imali prostora za dokazivanje da u ponašanju moga branjenika postoje elementi koji isključuju njegovu kaznenu odgovornost. No, velik je to bio rizik”, ustvrdio je Matić.

Beuka se tereti da je, kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma, od septembra 2006. do decembra 2007. godine, na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera i HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića angažirao firmu Fimi media za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu firmu, na čijem čelu je bio, za oko 135.000 eura.

Teške optužbe

U Odvjetništvu tvrde da je Beuk znao kako se preko Fimi medije prikuplja novac za finansiranje HDZ-a.

Optužnica protiv Beuka treća je koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i firmi koje su na Sanaderov i Barišićev zahtjev poslovale s privatnom marketinškom agencijom Fimi media i preko nje izvlačile novac za HDZ-ov “crni fond”.

Osim Beuka, za zloupotrebe položaja i ovlasti te izvlačenje novca radi finansiranja tada vladajuće stranke optuženi su i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar, bivši čelnik Autocesta Rijeka – Zagreb Zlatko Korpar te bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Osim tih optužnica, još je jednu optužnicu podigao USKOK, i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, koji se tereti da je namještao poslove Fimi mediji kako bi izvukao novac za svoju stranku.

Optužbe koje im se stavljaju na teret “teške” su oko 2,7 miliona eura.

Prije njih su u slučaju Fimi medije, najveće korupcijske afere, krajem decembra prošle godine optuženi HDZ, Sanader, Barišić, bivša  HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček, vlasnica agencije po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak te dvoje njenih saradnika, Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić.

Lončar-Papeš i Dimić nagodili su se sa USKOK-om, a Sanaderu i ostalima se sudi od sredine aprila.

Izvor: Agencije