Bevanda: Nijedno tijelo neće poništiti kantone

Hrvati ne prihvataju da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjednici entitetskih vlada mogu poništiti sve odluke nižih nivoa vlasti (Reuters)

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda rekao je da, kada je riječ o mehanizmu koordinacije, nijedno tijelo neće moći poništiti ulogu kantona u toj državi.

Bevanda kaže kako očekuje da će  na predstojećem sastanku o mehanizmu koordinacije biti uvaženi konkretni prijedlozi koje je dostavio na dogovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

“Očekujem sastanak kolegijuma na kojem ćemo sve razjasniti”, rekao je Bevanda za Večernji list.

Dodao je da ovaj dokument mora završiti pred Vijećem ministara te vladama entiteta i Distrikta Brčko.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da se sve usaglasi i usvoji u istom tekstu jer će tek tada imati pravu snagu.

Bevanda je naglasio da Hrvati ne mogu prihvatiti da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjednici entitetskih vlada mogu poništiti sve odluke nižih nivoa vlasti.

Parlament ne podržava odluku

On je dodao da problem predstavlja to što odluke koje budu usvojene u Vijeću ministara, nemaju prolaznost u parlamentu. 

“To sve jasno govori. Ako imamo većinu, onda ona može veoma lako pratiti izvršnu vlast, ali to nije slučaj. Nema takve vrste kohezije. Mnogo izraženiji su problemi na federalnom nivou, ali sve može funkcionirati puno bolje i drugačije, uz uvažavanje svih strana”, smatra Bevanda.

On je istakao da bi volio da BiH ubrzano krene ka evropskom putu, ali da će to pokazati vrijeme jer se uvijek dese neka iznenađenja.

“Apsurdno je da smo poremetili dokument mehanizma koordinacije, i to upravo u dijelu u vezi sa kojim su se usuglasile sve strane. To pokazuje našu apsurdnost”, kaže Bevanda.

Bevanda će sredinom augusta prisustvovati sastanku o mehanizmu koordinacije.

Izvor: Agencije