Bez anonimnosti u slučaju namještanja Libora

Banka je priznala malverzacije međubankarskom stopom (Reuters)

Britanski sud odbacio je zahtjev banke Barclays da se zaštite imena više od 100 sadašnjih i bivših zaposlenih koji su navodno bili upleteni u manipuliranje londonskom međubankarskom stopom Libor ili koji su, iz drugih razloga, privukli pažnju istražitelja.

Sudija Julian Flaux naveo je da bi dozvoljavanje anonimnosti učesnika u skandalu bilo “u suprotnosti sa principom otvorenog sudstva”, dodajući da su mnoga imena, uključujući bivšeg izvršnog direktora Boba Diamonda, već poznata javnosti, prenijela je agencija AFP.

Barclays je priznao da su njegovi zaposleni, ponekad po nalozima nadređenih, dostavljali lažne stope koje su upotrebljavane za izračunavanje Libora.

Nekoliko svjetskih banaka svakog dana dostavlja stope pomoću kojih se izračunava Libor, stopa po kojoj poslovne banke međusobno pozajmljuju novac.

Barclays je prva banka koja je identificirana kao učesnik u manipulaciji Liborom, a na meti istražitelja su i druge institucije, kao što su švicarski UBS, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan Chase i HSBC.

Barclays je britanskim i američkim regulatorima već platio kaznu od blizu 450 miliona dolara.

Izvor: Agencije