Bez detalja: Završeni trgovinski pregovori Kine i SAD-a

Pregovori su produženi za jedan dan, što nije bilo predviđeno, a to pokazuje da su obje strane 'ozbiljne', saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova (AP)

Pregovarački timovi Kine i Sjedinjenih Američkih Država završili su u Pekingu u srijedu trgovinske pregovore, koji su trajali duže nego što se očekivalo, prenose agencije.

Zvaničnici su izjavili da će detalji uskoro biti objavljeni, što budi nadu da bi trgovinski rat mogao biti izbjegnut.

Pregovori su produženi za jedan dan, što nije bilo predviđeno, a to pokazuje da su obje strane “ozbiljne”, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Cijene dionica skočile su u Aziji i na evropskim tržištima, a očekuje se da će se isto dogoditi u SAD-u s obzirom na to da je produženje pregovora izazvalo optimistično vjerovanje da su dvije najveće svjetske ekonomije blizu postizanja sporazuma.

Zamjenik američkog ministra trgovine Ted McKinney izjavio je da će se američka trgovinska delegacija vratiti u SAD kasnije u srijedu nakon “nekoliko dobrih dana”.

“Mislim da je prošlo dobro”, rekao je McKinney o pregovorima.

Ozbiljne konsultacije

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je na redovnom brifingu da “produženje pregovora pokazuje da su dvije strane stvarno bile vrlo ozbiljne u vođenju konsultacija”.

Ovosedmični sastanci bili su prvi oči u oči nakon što su američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jinping u decembru dogovorili 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu, koji je potresao globalna finansijska tržišta.

Trump je prošle godine uveo velike uvozne carine na kinesku robu vrijednu milijarde dolara i zaprijetio novim carinama kako bi izvršio pritisak na Peking da promijeni svoju politiku u pitanjima koja se kreću od subvencija za industriju do intelektualnog vlasništva i hakiranja.

Kina je odgovorila istom mjerom.

Izvor: Agencije