Bez dogovora između studenata i Ministarstva

Predstavnici studenata i Ministarstva prosvjete nisu danas postigli dogovor o studentskim zahtjevima, a akademci najavljuju novi protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut sa resornim ministrom Srđanom Verbićem.

Nezadovoljni su usvojenim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, ukidanjem apsolventskog staža, manjim brojem ispitnih rokova, te načinu primjene Bolonjskog sistema obrazovanja.

“Studenti bi sa Verbićem trebalo da razgovaraju u četvrtak”, rekao je novinarima predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić nakon razgovora u Ministarstvu prosvjete.

On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojim pozicijama.

Jeremić je rekao da studenti traže razgovor sa ministrom prosvjete smatrajući da usvojene izmjene zakona o visokom obrazovanju ne vode ka kvalitetu visokog obrazovanja.

“Samo novim zakonom možemo imati kvalitetnije obrazovanje”, rekao je Jeremić.

Predsjednik Saveza studenata Beograda Marko Pavlović rekao je da je “Bolonja u Srbiji neprimenjiva”.

“Treba da se zapitamo kako koji fakultet primenjuje Bolonju, koliko su studenti opterećeni”, rekao je Pavlović.

Primjeniti zakone

Posebni savjetnik ministra Milovan Šuvakov je rekao da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mjesec dana nakon usvajanja zakona, te da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve prijedloge.

“Ne smatramo da današnji protest treba da promeni stavove Ministarstva prosvete”, rekao je Šuvakov nakon razgoovra sa studentima i istakao da se zakoni konačno trebaju početi primjenjivati.

Pomoćnica ministra prosvjete Zorana Lužanin ponovila je da Srbija želi da ostane u okviru evropskog obrazovnog prostora, odnosno da je bolonjski proces u Srbiji neminovan.

Ona je rekla da se sa studentima nisu dogovorili o zahtjevima, ali su se složili po mnogim pitanjima.

Odgovarajući na pirmjedbu studenata da nisu bili uključeni u izmene zakona Lužanin je objasnila da je Ministarstvo razmatralo svaki dopis i primjedbe na radnu verziju zakona.

Ona je najavila da će na novom zakonu o visokom obrazovanju učestvovati studentske organizacije i asocijacije.

Dvosatni protest se privodi kraju, studenti se razilaze i očekuje se normalizacija saobraćaja u Nemanjinoj ulici.

Protest u Mitrovici

Više desetina studenata prištinskog Univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici okupili su se u podne na platou ispred Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju.

Studenti su nosili transparente i parole na kojim je pisalo: “Šta pije Ministarstvo, plaćamo za sve”, “Poštedite nas vaše štednje”, “Znanje nije roba”, “Zašto nas terate” i slične poruke.

Potpredsjednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije sa Prištinskog inoverziteta Milan Savić rekao je da studenti traže da u školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova, umjesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

On je dodao da je današnji protest studenta u Kosovskoj Mitrovici koordinirala i organizovala Studentska Konferencija Univerziteta Srbije, kao i da je dugoročni zahtjev studenata rad na izradi novog zakona o visokoškolskom obrazovanju.

“Dugoročni zahtevi su početak rada na izradi novog zakona o visokoškolskom obrazovanju sa učešćem relevantnih studentskih predstavnika iz cele Srbije. Mogu reći da je ovaj protest koordiniran i organizovan od strane Studentske Konferencije Univerziteta Srbije odnosno SKONUS-a i da mi na njihov zahtev danas protestujemo ovde, odnosno predstavljamo zahteve naših starijih kolega, kao i nase zahteve za ispitne rokove,” rekao je Savić.

“Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni nastavićemo sa protestima. Da li ce protest biti ovde u našem gradu ili ce se protest centralizovati u jedan veliki u glavnom gradu, to ćemo još videti”, kazao je on.

Ostvarivanje zahtjeva

“Za sada čekamo odgovor Ministarstva”, rekao je Savić i podsjetio da je bilo ranijih pokušaja da se uspostavi dogovor SKONUS-a i Ministarstva.

“U junu je poslat zahtev resornom ministru za prosvetu i nauku i tehnološki razvoj da prisustvuje sednici SKONUS-a na kojoj su na dnevnom redu bile ove tacke. Ministar se oglušio o taj zahtev, takođe je pre nekih 20 dana poslat dopis u Vladu da nas prime, ali još uvek nemamo odgovor“, istakao je on.

Studenti Univerziteta u Novom Sadu (UNS) zatražili su na današnjem protestnom okupljanju da prosvjetne vlasti u Srbiji što prije počnu ostvarivanje studentskih zahtjeva i najavili su masovne proteste ako ti zahtjevi ne budu ispunjeni.

Više stotina studenata tog državnog univerziteta okupilo se ispred Centralne zgrade UNS-a, noseći državne i zastave pojedinih fakulteta, kao i transparente na kojima je pisalo “ne damo bodove, ne damo rokove”, “položićemo i ovaj ispit”, “nova vlast, stari problemi”…

Obraćajući se svojim kolegama, predsjednik Studentskog parlamenta UNS-a Igor Grajić je rekao da su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kap koja je prelila čašu studentskog nezadovoljstva.

“Činjenica je da nam je obrazovanje sve skuplje, a plate naših roditelja sve niže”, rekao je on i dodao da se studentima neprestano uvode novi nameti, a istovremeno je gradivo na fakultetima “zastarelo i preobimno”.

Grajić je rekao da nadležni organi ignorišu studente kada donose odluke koje se tiču njih i njihove budućnosti i zapitao da li su nove zakonske izmjene odgovor Ministarstva prosvjete na pojavu da sve veći broj mladih i obrazovanih napušta našu zemlju.

“Zahtevi studenata u Novom Sadu su isti kao i onih širom Srbije – u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Grajić.

On je istakao da studenti traže da, umjesto pet, bude šet rokova, da se onima koji su studije upisali 2009. produži apsolventski staž za najmanje još godinu, kao i da studentima koji su po Bolonjskom sistemu studije upisali 2006., taj status bude produžen za godinu.

Studenti traže i da konačno počne pisanje novog Zakona o visokom obrazovanju koji bi, kako su ocijenili, zamijenio “ovaj skandalozni”.

Poslije protestnog okupljanja ispred zgrade univerziteta, studenti su podržali protestnu šetnju između fakulteta u kampusu.

Izvor: Agencije