Bez dogovora na konstitutivnoj sjednici Sobranja

U Makedoniji je završena današnja konstitutivna sjednica Sobranja bez dogovora i sa informacijom da se nastavlja u utorak u podne. Prethodno je konstitutivno zasjedanje prekinuto 30. decembra.   

Počela je prvom tačkom – raspravom o izboru Komisije za izbor i imenovanje, i brojnim replikama poslanika stranke VMRO-DPMNE.

Zbog toga su iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) podnijeli zahtjev da se novi predsjednik Sobranja bira na osnovu prijedloga 20 poslanika i kao kandidata predložili Talata Xhaferija iz Demokratske unije za integraciju (DUI).

Parlamentarne stranke već prošle sedmice dogovorile su se da predsjednik Komisije za izbor i imenovanje bude predstavnik VMRO-DPMNE-a, a ta komisija bi trebalo da sprovede proces izbora novog predsjednika Sobranja.

Gruevski insistira na novim izborima

SDSM je ranije poručio kako smatra da je ponedjeljak “dan D” za deblokadu demokratskih procesa, s obzirom na to da tri i po mjeseca od decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsjednika parlamenta, a svim gradonačelnicima i predsjednicima opština mandat je istekao, jer nove lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

“Očekujemo ozbiljno i odgovorno državničko ponašanje institucija, koje moraju da poštuju volju većine građana, izbor predsjednika parlamenta i formiranje vlade. To je jedini način da se zemlja vrati na put eurointegracija”, poručili su iz SDSM-a.

Predsjednika parlamenta bira većina od 61 od ukupno 120 poslanika, a najozbiljniji kandidat je Xhaferi, iako će svog kandidata imati i SDSM i uprkos tome što je Besa najavila da ga neće podržati.

Vođa VRMO-DPMNE-a Nikola Gruevski, međutim, i dalje insistira na novim izborima, protiv je platforme albanskih partija jer smatra da je ona prvi korak ka federalizaciji Makedonije.

Izvor: Al Jazeera i agencije