Bez dogovora o Assangeovoj sudbini

Patino: Assange može ostati u ambasadi u Londonu i deceniju, ako to bude potrebno (EPA)

Velika Britanija i Ekvador nisu uspjeli postići dogovor o sudbini osnivača internet stranice WikiLeaks Juliana Assangea na susretu šefova diplomatije na marginama glavne debate Generalne skupštine Ujedinih naroda (UN), prenosi AFP.

“Ne nazire se brzo rešenje”, rekao je ministar vanjskih poslova Ekvadfora Ricardo Patino novinarima poslije susreta s britanskim kolegom Williamom Hagueom.

Hague je, kako je kazao njegov glasnogovornik, rekao Patinu da “Velika Britanija ima obavezu izručiti Assangea Švedskoj”.

“Koncept ‘diplomatskog azila’, dobro poznat u Latinskoj Americi, zakon Velike Britanije ne priznaje”, kazao je Hageov glasnogovornik.

“Ministri su se saglasili da su posvećeni traženju diplomatskog rešenja za Assangeov slučaj”, navedeno je u saopćenju.

Assange je 19. jula zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je iscrpio sve opcije u okviru britanskog pravosuđa kako bi izbjegao ekstradiciju Švedskoj, gdje je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje.

‘Dio zavjere’

Patino je rekao u New Yorku da Assange može ostantiu ambasadi u Londonu i deceniju, ako to bude potrebno.

“Naravno, spremni smo na to. Mislimo da je i Assange spreman, jer je odlučio tražiti azil i znao je za moguće posljedice. Mi ne namjeravamo odustati od naše odluke”, rekao je ekvadorski ministar.

Assange tvrdi da je slučaj u Švedskoj samo dio zavjere da mu se sudi u SAD-u zbog njegovog rada na WikiLeaksu, koji je objavio brojna tajna američka dokumenta, što Švedska i Washington demantiraju.

Ministarstvo odbrane SAD-a označilo je osnivača WikiLeaksa državnim neprijateljem, proističe iz nedavno objavljenih dokumenata obavještajne službe američke ratne avijacije.

Svaki pripadnik vojske koji kontaktira s WikiLeaksom ili njegovim pristalicama riskira da bude optužen za “komuniciranje s neprijateljom”, što je zločin za koji može uslijediti, u najgorem slučaju, i “smrtna kazna”, navodi se u dokumentima koji su objelodanjeni shodno američkom zakonu o slobodi informiranja.

Assange je tako svrstan u istu pravnu kategoriju kao Al-Kaida i talibani, naveo je australijski list Age.

Izvor: Agencije