Bez dogovora o novoj vladi Kosova

Središnja izborna komisija objavila je konačne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, održanih 8. lipnja.

Po tim rezultatima, Demokratska partija Kosova aktualnog premijera Hashima Thacija pojedinačni je pobjednik izbora, sa osvojenih 30,38 posto glasova.

Demokratski savez Kosova, koji je osnovao prvi predsjednik Kosova Ibrahim Rugova, osvojio je 25,24 posto, a Pokret Samoopredjeljenje, koje se protivi pregovorima s Beogradom bez priznavanja neovisnosti Kosova, osvojio je 13,59 posto glasova.

Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, koji je na Haškom sudu oslobođen optužbi za ratne zločine, dobila je povjerenje 9,54 posto građana koji su izašli na izbore, a izborni prag su prešli još i Lista Srpska, koju je podržao i službeni Beograd, s 5,22 posto glasova te Inicijativa za Kosovo, koja je osvojila 5,15 posto glasova.

No, unatoč najvećem broju osvojenih glasova, ni 18 dana nakon izbora nema naznaka da će Hashim Thaci uspjeti formirati vladu.

Oštra polemika

Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj javlja kako i dalje traje oštra polemika o tome tko je pravi pobjednik izbora na Kosovu i kome Ustav jamči mandat za sastav nove vlade.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga od Ustavnog suda je zatražila objašnjenje o tome tko bi trebao biti mandatar za formiranje vlade.

Dosadašnji premijer Thaci nema dilemu i vjeruje da će baš oni formirati vladu.

„Očekujemo certifikaciju izbornih rezultata i odgovor Ustavnog suda na pitanje koje je predsjednica Kosova uputila tom Sudu. Nakon toga, stranka koja je pobijedila na izborima i koalicija će početi raditi na formiranju nove vlade“, kaže Thaci.   

Ipak, za to bi Thaci morao ući u koaliciju s nekom od stranaka, a šanse za to su male jer sve odbijaju suradnju s njim.

Tri do sada opozicjske stranke dogovorile su koaliciju nakon izbora i žele formirati  vladu na čijem čelu će biti bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Politička kriza prerasta u državnu

No, za to su im potrebni glasovi zastupnika Pokreta Samoopredjeljenje.

„Već smo načinili veliki korak da spriječimo Hashima Thacija da dobije još jedan mandat kao premijer, ali postoje neka načela koja se trebaju poštivati da bismo podržali ili bili dio vlade. Kosovo ni u kojem slučaju ne bi trebalo pregovarati sa susjedima, a posebno sa Srbijom oko unutrašnjih pitanja. Iako Vlada Kosova nije protiv dijaloga, smatramo da ne treba voditi pregovore koji štete Kosovu“, smatra Visar Ymeri iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Fisnik Korenica iz Grupe za pravnu i političku studiju upozorava da bi politička mogla prijeći u državnu krizu.

„Politička kriza već postoji, jer nijedna koalicija političkih stranaka do sada nema dovoljno zastupnika da formira vladu. S druge strane, vodi se otvoreni konflikt između dvije-tri političke skupine koje planiraju same formirati vladu i surađivati s ostalim strankama tako da je bez sumnje politička kriza prisutna. Nadam se da nas ona neće voditi ka novim izborima jer bi onda postala državna kriza, zato što bi rezultati izbora opet mogli biti isti“, ukazuje Korenica. 

Iako političke stranke čine napore kako bi formirale stabilnu vladajuću koaliciju, posljednju riječ o tome tko će imati priliku da formira vladu dat će Ustavni Sud Kosova.

Izvor: Al Jazeera