Bez dogovora o predloženim grčkim reformama

Atina u ovom mjesecu treba isplatiti gotovo tri milijarde eura, a obaveze će sljedećih mjeseci biti još veće (Reuters)

Pregovori između zvanične Atine i njenih kreditora o predloženoj listi grčkih reformi završeni su u srijedu navečer bez postizanja dogovora, saopćili su neimenovani izvori.

“To su bili samo razgovori za procjenu situacije. U narednim danima neće biti nikakvih novih događaja. Nastavit ćemo s tehničkim radom u Atini. Sastanak eurogrupe nije na vidiku”, izjavio je za AFP izvor upoznat s pregovorima.

Kako je navela francuska agencija, sastanak eurogrupe je prijeko potreban korak za puštanje naredne tranše kredita Grčkoj kako bi se spasila od bankrota.

Najnoviji komentari su, kako ocjenjuje AFP, raspršili spekulacije da će sastanak eurogrupe biti održan prije 9. aprila, kada Grčka mora isplatiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 465 miliona eura kredita.

‘Jedinstveni stav’

S druge strane, glasnogovornik Vlade Grčke Gabrijel Sakellaridis je saopćio da su jučerašnji pregovori rezultirali kreiranjem “jedinstvenog stava” i da se uskoro očekuje pozitivan ishod. On je, također, odbacio špekulacije da Grčka neće biti u stanju vratiti dospjela dugovanja.

I predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izrazio je jučer uvjerenje da će dogovor između Grčke i njenih kreditora biti postignut do kraja aprila, ali i da do njega sigurno neće doći prije Uskrsa.

Atina u ovom mjesecu treba isplatiti gotovo tri milijarde eura, a obaveze će slijedećih mjeseci biti još veće.

Pošto ne može osigurati sredstva na međunarodnom tržištu obveznica, Grčka za isplatu tih obaveza ovisi o svojim kreditorima.

Izvor: Agencije