Bez kazne za zločin na Tuzlanskoj kapiji

Porodice 71 žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji razočarane su činjenicom da već godinama niko ne odgovara za ovaj zločin.

Jedini koji je prije četiri godine pravosnažno osuđen za ovaj zločin je Novak Đukić. Iako osuđen na 20 godina, u februaru je pušten iz zatvora.

Naredio je granatiranje Tuzle, zaštićene zone Ujedinjenih naroda, međutim Evropski sud za ljudska prava je prošle godine odlučio da je Sud BiH u procesima za ratne zločine primjenjivao pogrešan zakon, pa su svi pušteni na slobodu, uključujući i Đukića.

Bh. sud zbog toga donosi novu presudu, a nekoliko dana prije Đukić odlazi u Beograd – na liječenje.

Pravosuđe izdalo žrtve

Edin Hurić iz Udruženja „25. maj – Kapija“ dobro se sjeća 25. maja 1995. godine kada je za dlaku izbjegao sigurnu smrt u granatiranju Tuzlanske kapije.

Krv, mrtvi mladići i djevojke bili su svuda unaokolo, jer to je bio uži centar grada i mjesto okupljanja.

„Osjećam se izdano od strane pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Znate, u svim državama svijeta pravosuđe postoji da bi zaštitilo građane, a da ne govorimo da bi posebno zaštitilo žrtve rata. Novak Đukić je sada u Beogradu, sa svojom porodicom, sa svojim najbližim, a roditelji 71 ubijenih djevojaka i mladića ovdje plaču, ovdje pomalo umiru i svaki dan im je drugi krug pakla“, kaže Hurić.

Na nekoliko koraka od mjesta tragedije, na jednom mjestu, mogu se vidjeti fotografije nevinih žrtava.

„Socijalistička Jugoslavija nekada je 25. maj obeležavala kao Dan mladosti. Međutim, 25. maj 1995. godine ostaće upamćen u istoriji grada Tuzle i Bosne i Hercegovine, kao dan stradanja tuzlanske mladosti. Poginuo je 71 mladi čovek. Prosek godina bio je 23, a najmlađa žrtva je imala samo tri godine“, javlja Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Postupak upućivanja u zatvor u toku

Sud BiH, jedna od najvažnijih institucija u zemlji, novom je presudom smanjio kaznu Novaku Đukiću sa 25 na 20 godina zatvora, no u njega se nije vratio.

Sudu BiH nemoguće je postaviti pitanje zašto, pa se oglašavaju samo saopštenjem.

„Kada je riječ o osuđenom Đukić Novaku, u toku je postupak upućivanja na izdržavanje kazne zatvora koji se provodi u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera“, navode u Sudu BiH.

Đukićev advokat u Banjoj Luci, Milorad Ivošević potvrdio je Al Jazeeri kako je u cijelom slučaju riječ o političkoj igri i pritisku nekih medija.

„Do ovog trenutka, moj klijent postupa u skladu sa propisima, posebno sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH. Naravno, imajući u vidu i odredbe propisa iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prema tome, i ubuduće će se odbrana strogo i principijelno držati legaliteta i legitimiteta u ovom postupku“, navodi Ivošević.

Bez ugovora o izručenju

Osuđeni Đukić ima i državljanstvo Srbije, gdje se trenutno i nalazi.

Ako i kada institucije BiH zatraže njegovo izručenje, može ih sačekati ovakav odgovor:

„Srbija nema sa BiH zaključen Ugovor o izručenju okrivljenih i osuđenih lica na osnovu kojeg bi se moglo zbog krivičnog dela ratnih zločina vršiti međusobno izručivanje državljana dve države“, navode u Ministarstvu pravde Srbije.

Novak Đukić nije jedini kojeg je Sud BiH pustio na slobodu posljednjih mjeseci, a nakon presude Evropskog suda za ljudska prava do donošenja nove presude.

Mnogi od puštenih su osuđeni za najteže ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera