Bez kazni za pritvaranje muslimana nakon 11. septembra

Podnositelji tužbe kažu da su bili uhapšeni i pritvoreni samo zbog toga što su muslimani i Arapi (AP)

Vrhovni sud u Washingtonu ocijenio je da bivši američki visoki zvaničnici ne mogu krivično odgovarati za pritvaranje imigranata, uglavnom muslimana, nakon napada 11. septembra 2001.

Ovakva odluka, koju je donijela većina od četiri suca naspram dva – ostala tri su zatražili izuzeće iz postupka – znači pobjedu za bivšeg ministra pravosuđa Johna Ashcrofta i bivšeg direktora FBI-a Roberta Muellera.

Ti visoki vladini zvaničnici tvrde, kao i drugi čelnici administracije Georgea W. Busha, da uživaju imunitet koji ih štiti od tužbe podnesene protiv njih, prenosi Hina.

Nakon napada na New York i  Washington, američke vlasti su uhapsile i pritvorile više od 750 imigranata, ponekad na temelju obične dojave građana policiji.

Podnositelji tužbe kažu da su bili uhapšeni i pritvoreni samo zbog toga što su muslimani i Arapi, bez drugog valjanog razloga.

Zlostavljanje pritvorenih

Tvrde da su više od 23 sata na dan provodili u malenoj samici, da su morali trpjeti uvrede i fizičko zlostavljanje čuvara i da im je bio uskraćen san.

Uhapšeni pod izgovorom da nemaju urednu dozvolu boravka ili u očekivanju da se dokažu nevinost zbog neodređenih sumnji, u pritvoru su proveli tri do osam mjeseci.

“(Umjereno konzervativni) sudija Anthony Kennedy, iznoseći obrazloženje u ime većine, istakao je da su događaji sa stranim pritvorenicima u danima nakon 11. septembra bili ‘tragični’, ali da je jedino Kongres mogao odobriti sudski progon vladinih zvaničnika radi odštete”, analizirao je profesor Stephen Yale – Loehr na Pravnom fakultetu Univerziteta Cornell.

Sud je “istakao da su sudovi trebali biti oprezni kada je riječ o miješanju u odluke izvršne vlasti u vezi s pitanjima nacionalne sigurnosti”, dodao je.

Robert Mueller, koji je od 2001. do 2013. bio direktor FBI-a, nedavno je imenovan posebnim tužiocem u istrazi o navodnom dosluhu ruskih vlasti i izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa 2016.

Izvor: Agencije