Bez kvoruma za izmjene Zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH

Zbog nedostatka kvoruma, u četvrtak je otkazana sjednica Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, koji se trebao izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom Parlamentu.

Dopredsjedavajući Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić okrivio je članove kolegija iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata da su planirali opstruirati usvajanje zakona tražeći zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Najavio je da će sazvati sjednicu idućeg tjedna, kako bi prijedlog zakona bio usvojen, ako to ne uradi predsjedavajuća iz HDZ-a BiH Lidija Bradara.

Sjednica ostala bez kvoruma

“Neupitno je donošenje ovakvog zakona kako bi se mogli implementirati rezultati izbora i spriječiti kriza. Moram naglasiti da su snage [Milorada] Dodika i [Dragana] Čovića tajnim dogovorima htjeli srušiti izlaznu varijantu”, ocijenio je Tufekčić.

Bradara je okrivila zastupnike iz reda bošnjačkog naroda da su pauzama odugovlačili početak sjednice, koja je u međuvremenu ostala bez kvoruma.

Prema poslovničkim i ustavnim odredbama, ona je odlučila uputiti zahtjev kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Taj akt je potpisao dopredsjedavajući Doma naroda iz reda srpskog naroda Drago Puzigaća.

“Procedura kod ovakvih zakona i ono što bi bilo dobro da mi taj mehanizam provodimo češće jeste da se oko nekih važnih pitanja tri kluba u Domu naroda trebaju izjasniti po tom pitanju i da svaki od prijedloga treba dobiti nadpolovičnu većinu od sva tri kluba naroda. U slučaju da neki prijedlog zakona, što je pobrojano u listi vitalnih nacionalnih interesa, ne dobije većinu, smatra se da je postupak završen u Domu naroda i da ne mora ići na Ustavni sud”, pojasnila je Bradara.

Srbi traže smjenu Puzigaće

No Klub Srba je pokrenuo proceduru smjene Puzigaće i taj prijedlog treba se naći na dnevnom redu iduće redovne sjednice zakazane, za četvrtak, 26. srpnja.

“Smatram da je potrebno postići konsenzus. Ko smatra drugačije, ima glasanje u Domu naroda. Ako klubovi izglasaju dvotrećinski, to pitanje je riješeno, ide na Ustavni sud i zna se epilog”, rekao je Puzigaća.

Komentirajući činjenicu da će Klub Srba pokrenuti pitanje njegove smjene, rekao je da je to “njihovo legitimno pravo”, poručujući da “neka rade šta god hoće”.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama u parlamentarnu proceduru uputili su Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost Bosne i Hrercegovine, Demokratska fronta i Naša stranka.

Cilj prijedloga tih stranaka je provedba presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, no hrvatske stranke smatraju da Izborni zakon treba promijeniti na državnom nivou.

Prema stavu HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ali i Hrvatskog narodnog sabora, kao krovne asocijacije Hrvata u Bosni i Hercegovini, radi se o nametanju zakona na štetu hrvatskog naroda.

‘Pokušaj entitetskog udara na državu’

Iz HNS-a tvrde da se radi o pokušaju entitetskog udara na državu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dio Izbornog zakona Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i nevažećim.

Usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije je bitno kako bi se mogli prevoseti izborni rezultati i spriječila kriza vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zakon je prethodno usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije