Bez napretka o statusu Kosova

U Briselu je u večernjim satima u srijedu završen zajednički sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, kosovske predsjednice Atifete Jahjaga i visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Sastanak je trajao skoro 50 minuta, a održan je iza zatvorenih vrata.

Nakon sastanka, Nikolić je rekao kako dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rješenja ukoliko Jahjaga nastavi insistirati na nezavisnosti Kosova.

Glavni cilj je postizanje nacrta sporazuma Srbije i Kosova, ali Nikolić smatra da bi međunarodna zajednica ovim tempom mogla još jako dugo brinuti za njihove odnose, kazala je Drlja.

Pitanje sjevera Kosova

Jahjaga smatra da je nezavisnost Kosova neupitna, što je potvrdila i prije susreta sa Nikolićem.


Leon Malazogu o sastanku

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javila je iz Brisela da je Nikolić kazao kako neće izbjegavati sastanke gdje može reći šta misli.

“Bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije, bez saglasnosti Srbije, dok postoje ovakve Ujedinjene nacije, ne znam zašto se ne bismo dogovarali oko nekog drugog rešenja”, kazao je Nikolić.

Jahjaga je izjavila da “Nikolić ne odustaje od nacionalističke retorike koja je već donijela toliko zla, ne samo Kosovu nego i u regiji”.

Ona je, međutim rekla kako je susret bio “sastanak dva ravnopravna partnera”. Dodala je kako  vjeruje da će Srbija izabrati put saradnje i evropskih vrijednosti i da će sa Kosovom uspostaviti dobrosusjedske odnose.

Govoreći o sjeveru Kosova, Jahjaga je naglasila da se to pitanje mora riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo i da svi građani Kosova, bez obzira na nacionalnost, uživaju jednaka prava.

Jahjaga je izjavila: “Mi smo istakli naš stav da se normalizacija odnosa između naših dviju država treba nastaviti,  jer je to u interesu obje zemlje i njenih naroda i to će doprinijeti nastavku evropskih integracija.”

‘Politika malih koraka’

Sastanak je imao za cilj učvršćivanje dijaloga i dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ranije su Nikolić i Jahjaga imali odvojene sastanke sa Ashton. Sastanak u Briselu bio je prvi susret predsjednika Srbije sa kosovskom predsjednicom. 


Aleksandra Joksimović o susretu Nikolić-Jahjaga

U saopćenju koje je poslije sastanka izdala Ashton, navodi se da je u dijalogu Beograda i Prištine do sada došlo do nekoliko bitnih rješenja zahvaljujući konstruktivnom angažmanu obje strane.

“Sada razgovaramo o pitanju sjevernog Kosova i predstojeće sedmice bit će ključne. I predsjednik Nikolić i predsjednica Jahjaga uvjerili su me da nastavljaju podržavati dijalog, kao i eurointegracije.”

Drlja je javila uoči sastanka da nije bilo očekivano da će predsjednici rješavati konkretne probleme.

“Najteža zadaća ostaje premijerima”, kazala je ona, te dodala da je sastanak od velike regionalne važnosti.

Drlja je kazala da je ovo simbolički sastanak.

“U Briselu se ne očekuju spektakularni zaključci. Brisel kaže da se radi o politici malih koraka”, rekla je naša reporterka, te kazala da je se od Jahjage i Nikolića očekuje samo da pokažu da su spremni sjesti za isti sto i komunicirati.

Sljedeći susret najviših dužnosnika Srbije i Kosova bit će održan 22. februara u Briselu, kada će se sastati premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci. To će biti njihov peti susret.

U dosadašnjim razgovorima je dogovoreno privremeno rješenje za naplatu carine na integriranim prelazima i započeta rasprava o sjeveru Kosova.

Izvori: Al Jazeera