Bez odgode parlamentarnih izbora u Sloveniji

Vanredni prijevremeni parlamentarni izbori u Sloveniji će se održati 13. jula (AFP)

Slovenski ustavni sud odbacio je zahtjeve da se parlamentarni izbori raspisani za 13. jula odgode, što je tražilo više građanskih inicijativa i stranaka.

Ustavni suci jednoglasnom su odlukom presudili da se izbori moraju održati na dan kad su raspisani, budući da je parlament već raspušten, a parlament novog saziva treba po Ustavu konstituirati najkasnije dva mjeseca nakon raspuštanja starog, prenosi Hina.

Više građanskih inicijativa i vanparlamentarnih grupa tražilo je od Ustavnog suda da datum izbora pomakne na jesen, jer smatraju da izbori usred ljeta mogu kršiti ustavnu odredbu po kojoj u Sloveniji vlast pripada narodu, koji vlast onda bira na izborima.

Smatraju kako će izbori usred ljetnih mjeseci, kad je dio Slovenaca na odmoru izvan mjesta boravišta, spriječiti dio birača da glasaju, dok će novim strankama koje su se tek formirale biti onemogućeno da se učinkovito predstave i organiziraju predizbornu kampanju.

Raspuštanje parlamenta

Slovenski predsjednik Borut Pahor početkom juna je potpisao odluku o raspuštanju parlamenta i sazivanju vanrednih prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati 13. jula.

Predsjednik Pahor je u izjavi, nakon što je potpisao odluku, rekao da je 13. jula u sadašnjim uvjetima najbolji datum te pozvao birače da se odazovu u što većem broju i izbore iskoriste u cilju zajedničkog dobra.

“Uprkos nezahvalnom ljetnom razdoblju sredina jula je za izbore, s aspekta mogućnosti birača da na izborima sudjeluju, veća nego što bi bila krajem mjeseca, a naročito u augustu”, rekao je Pahor.

Pahor je također izrazio nadu da će na osnovu izbora Slovenija do nove vlade s punim ovlastima doći već sredinom septembra, te je ocijenio da je Slovenija na pravom putu da izađe iz ekonomske krize.

Do prijevremenih izbora, drugih u zadnje tri godine, dolazi nakon što je ostavku zbog gubitka predsjedničkog mjesta na unutarstranačkim izborima u stranci Pozitivna Slovenija (PS) izgubila premijerka u odlasku Alenka Bratušek, a kandidat za mandatara prelazne vlade nije bio ponuđen niti u tri predviđena kruga.

Premijerka je osnovala svoju političku stranku  “Savezništvo Alenke Bratušek”.

Izvor: Agencije