Oglasi

Bez odluke o datumu pregovora EU-a i Srbije

Evropski ministri nisu se u ponedjeljak složili oko prijedloga da se Srbiji omogući da dobije datum početka pregovora.
U jednoj verziji zaključaka datum o početku pregovora se uopće ne spominje, kaže Suzana Grubješić (lijevo)EPA

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije (EU) nastavit će u utorak u Evropskom vijeću u Briselu sastanak na kome će biti donesena konačna odluka o dodjeljivanju datuma za početak pregovora Srbiji.

Ministri vanjskih poslova EU-a nisu se u ponedjeljak, prvog dana samita, uspjeli složiti oko prijedloga da se Srbiji otvori mogućnost da dobije datum početaka pregovora u junu 2013. godine, a po tom pitanju su se u Briselu čitavog dana lomila koplja.

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić objasnila je da postoje dvije verzije nacrta zaključaka Vijeća ministara i da se razlikuju u tome hoće li datum uopće biti spomenut u konačnom tekstu.

"I dalje postoji nekoliko zemalja koje zatežu i smatraju da Srbija treba da dobije datum tek kada sve što je vezano za normalizaciju odnosa sa Prištinom bude urađeno", objasnila je Grubješić.

Vanredni sastanak

Prema saznanjima Tanjuga iz Evropskog vijeća, zemlje koje se oštro protive spominjanju bilo kakvog roka, pa i uvjetnog, su Njemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog pokazane dobre volje u dijalogu i uspješnog početka provođenja sporazuma o integriranim prijelazima (IBM).

U pokušaju da se postigne dogovor, predstavnici 27 članica EU-a su se u ponedjeljak večer vanredno sastali na nivou ambasadora kako bi razriješili nesuglasice u vezi s određivanjem datuma početka pregovora za Srbiju i otvaranju puta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosovu.

Ashton o dijalogu

Medijima se u noći s ponedjeljka na utorak obratila i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, ali nije komentirala pitanje dodjeljivanja datuma, već isključivo dijalog Beograda i Prištine.

Ashton je, na konferenciji za novinare u Evropskom vijeću, najavila da će razgovori premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija, biti nastavljeni u januaru i istakla da se očekuje dalji napredak u dijalogu.

Ona je navela da primjena IBM-a na dva prelaza na Kosovu u teškim uvjetima uvjerava da će se još značajni napredak moći postići na sljedećem sastanku.

Šefovi evropskih diplomatija utvrdit će u utorak konačnu verziju zaključaka, koja će potom biti proslijeđena šefovima država EU-a.

Oni će na Evropskom vijeću 13. i 14. novembra verificirati te zaključke.

Izvor: Agencije