Bez referenduma o nezavisnosti Katalonije

Protiv prijedloga o održavanju referenduma su glasali poslanici vladajuće konzervativne partije, PSOE-a i UPyD-a (EPA)

Španski Parlament blokirao je održavanje referenduma o nezavisnosti sjeverne španske pokrajine Katalonije, u kojoj, prema procjenama, više od polovine Katalonaca želi nezavisnu državu.

Protiv prijedloga katalonske Nacionalističke partije ECR o održavanju referenduma u utorak su glasali poslanici vladajuće konzervativne partije, kao i opoziciona socijalističke partije PSOE i male partije desnog centra UPyD, prenosi EUObserver.

To je najnoviji korak u dugoj borbi između Barcelone i Madrida, usred duboke ekonomske krize koja potresa Španiju.

Katalonija, čija je ekonomija veća od ekonomije Portugala, čini jednu petinu španske privrede.

Međutim, ta pokrajina s oko sedam miliona stanovnika pritisnuta je brojnim mjerama štednje i ekonomskom krizom.

Sopstveni porezi

Lider pokrajine Artur Mas predložio je da Katalonija dobije pravo za podizanje sopstvenih poreza, tvrdeći da njegova pokrajina daje daleko više ostalim dijelovima Španije, nego što dobija zauzvrat.

Međutim, taj njegov prijedlog je 20. septembra odbio španski premijer Mariano Rajoy, uz obrazloženje da je protivan Ustavu zemlje.

Prije toga, u prijestonici Katalonije, Barceloni, 11. septembra se okupilo oko milion i po ljudi tražeći nezavisnost Katalonije od ostatka Španije, a mnogi demonstranti su optuživali Španiju da ih je uvukla u ekonomske nevolje.

U Kataloniji je 14. decembra 2009. godine održan neformalni referendum o nezavisnosti i tada je odziv bio mali, odnosno oko 30 posto upisanih birača se izjasnilo o tome da li njihova pokrajina treba postati nezavisna država u okviru Evropske unije (EU).

Gotovo 95 posto onih koji su izašli na neobavezujući referendum izjasnilo se da želi da se Katalonija izdvoji iz Španije.

Drugi referendum

To je bio drugi referendum o odvajanju Katalonije, koji je uslijedio poslije izjašnjavanja stanovnika male općine u Barceloni, Arenis de Munt, 13. septembra 2009. godine, kada se više od 2.000 stanovnika, odnosno 96 posto građana, izjasnilo za nezavisnost.

Želja za nezavisnošću je značajno porasla od tada te danas, tri godine od tog neformalnog referenduma, više od 50 posto Katalonaca je za nezavisnost.

Katalonija, sa sopstvenim jezikom i posebnom kulturom, jedna je od 17 autonomnih pokrajina Španije.

Izvor: Agencije