Bez tenzija na skupovima u bivšoj Dobrovoljačkoj

Delegacija RS je iz Istočnog Sarajeva stigla s tri autobusa i nekoliko privatnih automobila (Anadolija)

U nekadašnjoj ulici Dobrovoljačka u Sarajevu danas se obilježava godišnjica događaja od 3. maja 1992. godine. U različito vrijeme tamo su došli predstavnici boračkih udruženja s područja općine Stari Grad i Kantona Sarajevo, a poslije njih i delegacija iz bh. entiteta Republike Srpske.

Jake policijske snage od ranih jutarnjih sati osiguravali su naselje oko ulice Hamdije Kreševljakovića, bivše Dobrovoljačke. Kako izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, sve je proteklo mirno.

Došli su pripadnici Jedinstvene koordinacije boračkih udruženja Općine Stari Grad, “Unije veterana” i “Zelenih beretki” koji su polaganjem cvijeća odali počast poginulim saborcima koji su odbranili Sarajevo 1992. godine.

Također, počast stradalim pripadnicima JNA odala i delegacija iz RS-a koja se prvo prošetala ulicom Hamdije Kreševljakovića, a zatim zapalila svijeće i položila cvijeće na Drveniji.

U delegaciji su, između ostalih, bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predstavnici Ambasade Srbije u BiH.

Delegacija RS je iz Istočnog Sarajeva stigla s tri autobusa i nekoliko privatnih automobila. Među prisutnima je bilo i nekoliko svećenika koji su održali kratku liturgiju na Drveniji.

Prethodno je služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

“Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali prošlošću ne smijemo zarobiti našu budućnost. Mi ne živimo više u svijetu naših očeva, već u svijetu naše djece. Bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo”, rekao je ministar Savanović. 

Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i BiH okupljeni oko udruženja „Zelene beretke“ jutros su položili vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Hasan Dolovac, predsjednik udruženja Zelenih beretki Vogošća kazao je da oni svake godine dolaze na Drveniju obilježavati značajan datum za BiH.

“Druga strana nas ne interesuje. Kako druga strana poštuje svoje tako i mi poštujemo svoje”, kazao je Dolovac. 

“Tu su i djeca šehida i svih drugih i Srba, Hrvata, Jevreja. Mi ovdje ljude ne dijelimo. Imamo dobre i zle ljude. Nažalost ovaj rat je napravio što je napravio”, dodao je.

Slučaj ‘Dobrovoljačka’

Tokom akcije oslobađanja predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je 2. maja 1992. sa delegacijom zarobljen na aerodromu u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj je dan poslije došlo do okršaja branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u kojem je, po navodima Tužilaštva BiH, stradalo sedam i ranjeno 14 osoba.

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, u sukobima 2. i 3. maja ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Tužilaštvo Srbije zbirno prikazuje poginule pripadnike JNA oba dana kao žrtve ratnog zločina.

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”.

Ipak, zbog ovog je slučaja u martu 2010. godine u Londonu uhapšen ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, po potjernici iz Beograda.

U Beču je zbog istog slučaja samo godinu dana kasnije uhapšen i dugo vremena zadržan i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, dok je obustavljena i istraga protiv Zaima Backovića.

Odluka Tužilaštva BiH

Nakon trogodišnje istrage u predmetu “Dobrovoljačka” Tužilaštvo BiH donijelo je odluku da u radnjama 14 osumnjičenih “nisu sadržana obilježja krivičnog djela”.

Pozivajući se na izjave 352 svjedoka, kao i na 412 materijalnih dokaza, koji uključuju dokumente, videomaterijal i presretnute razgovore, međunarodni tužilac Jude Romano odlučio je da bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, generali Armije RBiH Jovan Divjak, Hasan Efendić i drugi nisu odgovorni za zločin nad pripadnicima JNA u koloni u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992.

Istragom je, po navodima Tužilaštva BiH, utvrđeno da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba nakon što su onesposobljene za borbu.

Izvor: Al Jazeera i agencije