Bez zabrane za NDP

Od 1950-ih u Njemačkoj nije otvoren nijedan postupak za zabranu političke stranke (Arhiva)

Njemački Savezni ustavni sud odbacio je zahtjev za zabranu ekstremno desničarske Nacionaldemokratske stranke (NPD) navodeći da ta ksenofobična stranka ne predstavlja stvarnu prijetnju po demokratski poredak.

“Zahtjev je odbačen”, izjavio je sudija Andreas Vosskuhle, dodajući da je tačno da stranka ima antiustavne ciljeve, ali da trenutno nema konkretnih dokaza da bi u tome mogla i uspjeti.

Kako prenosi Spiegel, pritisak na sudije bio je velik jer su prepreke za zabranu neke stranke u Njemačkoj ogromne, a jednom je već propao pokušaj da se NPD zabrani.

Rasizam i antisemitizam

Zvaničnici optužuju NPD da promovira rasizam i antisemitizam, a da je Ustavni sud donio odluku o zabrani, to bi bila prva zabrana jedne političke partije u posljednjih 60 godina.

Kritičari zabrane navode da je NPD u bezizlaznoj situaciji te da ta stranka više ne igra nikakvu ulogu u političkom životu Njemačke.

Ročište o zabrani NPD-a pred Saveznim ustavnim sudom održano je u martu prošle godine, na zahtjev Gornjeg doma Njemačkog parlamenta.

NPD ima jednog poslanika u Evropskom parlamentu, ali nije zastupljen u Parlamentu Njemačke, podsjeća AP.

Postupak protiv NPD-a pred Ustavnim sudom u slučaju da dođe do zabrane te stranke dokazao bi da u toj zemlji postoji “desni terorizam”, rekao je ranije ove godine za Al Jazeeru politički analitičar Florian Hartleb.

Podjela na dvije partije

Od 1950-ih u Njemačkoj pa do sada nije otvoren nijedan postupak za zabranu političke stranke, ali od osnivanja NPD-a priča se o njegovoj zabrani.

Pitanje zabrane te stranke prvi put je pokrenuto 1968. godine, ali do toga nije došlo.

NPD se 1969. godine podijelio u dvije partije i tako izgubio na važnosti.

Tek krajem 1980-ih vratio se na političku scenu.

S druge strane, u Njemačkoj su kroz historiju zabranjene razne ekstremno desne organizacije i udruženja.

Izvor: Al Jazeera i agencije