BH Airlines pred stečajem

Ukupni dug BH Airlinesa iznosi blizu 17 i po miliona eura (Al Jazeera)

Bosanskohercegovački državni avioprijevoznik BH Airlines nalazi se na pragu stečaja, nakon što je krajem aprila ove godine austrijska leasing kompanija HETA blokirala račune avioprijevoznika, zbog neizmirenih obaveza za kupovinu dva, već tada, zastarjela aviona.

Ukupni dug BH Airlinesa iznosi blizu 17 i po miliona eura.

Od kraja januara ove godine, kompanija posluje sa samo jednim avionom, budući da je drugi ostao prizemljen u Njemačkoj, nakon što BH Airlines nije bio u mogućnosti platiti troškove redovnog servisiranja svoje letjelice.

Blokirani računi

Premijer vlade Federacije BiH, koja je i većinski vlasnik BH Airlinesa, tvrdi da odluka o stečaju te kompanije ovisi o glavnom kreditoru HETI, koja traži da joj se isplati blizu 11 i po miliona eura.

“Da li BH Airlines ide u stečaj zavisi od njegovog glavnog povjerioca HETE, nasljednice HYPO banke koji zapravo potražuje od BH Airlinesa 23 miliona maraka… postoje dvije opcije… ali odluka o stečaju ne zavisi od nas nego od povjerioca”, rekao je premijer Fadil Novalić.

Sa ukupno 3.604 prevezena putnika u prva tri mjeseca ove godine, aviokompanija se našla u situaciji da su joj svi računi blokirani, te da ne može nastaviti poslovanje dok se dio dugova prema kreditorima ne izmiri.

Izvor: Al Jazeera