Bh. građanin vlasnik firme sa crne liste

Goran Samardžija uložio je preko 1,13 miliona švicarskih franaka u dionice Dunmorr Group AG u Zurichu (CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo 

Grupe građana okupljenih na internetskim forumima u Njemačkoj su u julu prošle godine otkrile veliku prevaru u vezi sa dionicama zapadnih kompanija u kojoj su sudjelovale i osobe iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema njihovim navodima, prevarom je rukovodila firma Dunmorr Group AG, a pozivi za trgovinu dionicama stizali su sa telefonskih brojeva registriranih u BiH, Njemačkoj i Monaku.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da je većinski vlasnik Dunmorra Goran Samardžija, državljanin BiH koji živi u Beogradu. Firma je registrovana u Švicarskoj, dok su njene podružnice registrovane u BiH i Srbiji. 

Dionice bezvrijednih firmi

Bosanskohercegovačka podružnica Dunmorra se nalazi u središtu istrage Tužlaštva BiH koje je u ponedjeljak saopćilo da su policije Republike Srpske i Federacije BiH u akciji “Perač” uhapsile više od 70 osoba u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću osumnjičenih za organiziranje prevara građana, pranje novca i poreske utaje.

Učesnici foruma su govorili da iza Dunmorra stoji organizirana mreža ljudi koji su se predstavljali kao zastupnici firme Titan Invest i nudili dionice raznih firmi sa berze. Građanima su obećavali ogromnu zaradu u preprodaji dionica.


Ulica u Cirihu u kojoj je smještena firma Dunmorr

Prema navodima sa foruma, ova grupa je kupovala na berzi velike količine dionica bezvrijednih firmi. Zaposlenici bi zatim pozivali građane telefonom i obećavali velike zarade onima koji ih kupe.

Kako se povećavao broj onih koji su pristajali na kupovinu, tako je vrijednost dionica rasla, a time i zarada prevaranata. Nakon kupovine, vrijednost dionica bi naglo padala na njenu stvarnu vrijednost, a prevareni građani bi ostajali bez novca.

U martu ove godine na jedan njemački forum se javila djevojka pod imenom Jelena, koja je napisala da je radila dva dana u novootvorenoj filijali Dunmorra u Banjoj Luci. Ona je upozorila da se vjerovatno radi o prevari, jer su poslodavci zahtijevali od nje i ostalih uposlenika da cijeli dan zovu telefonske brojeve i čitaju pripremljen tekst na njemačkom jeziku u kojem nude kupovinu dionica.

Promjena djelatnosti firme

Firma Dunmorr Group je osnovana 1997. godine u Glattburgu u Švicarskoj, pod imenom Selab, sa temeljnim kapitalom od 20.000 švicarskih franaka (CHF).

Osnovali su je Švicarci Alfred Ariger von Litau i Antonio Odesti von Gansingen, sa udjelima od 10.000 CHF. Njihov poslovni savjetnik bio je Fiedrich Auf der Maur. U početku se firma bavila razvojem i distribucijom standardnog softwarea te trgovinom svih vrsta robe.

Nakon smrti Alfreda Arigera njegova porodica i drugi suvlasnik ove firme, Antonio Odesti, 2000. su godine prodali firmu poslovnom savjetniku Fiedrichu Auf der Mauru. U kupoprodajnom ugovoru piše da su dobili po 500 CHF.

Početkom 2001. godine Maur seli firmu u Cirih.

U maju 2002. godine Maur je preregistrirao firmu Selab u dioničko društvo i povećao njen kapital na 100.000 CHF. Sljedeće godine firma ponovo mijenja vlasnika. Selab je preuzeo dr. Martin Grossmann iz Ciriha.

On mijenja djelatnost firme koja se počinje baviti trgovinom poljoprivrednih proizvoda iz država istočne Evrope, kao i razvojem poljoprivredne proizvodnje u ovim državama.

Ime firme Selab promijenjeno je krajem 2007. godine u Dunmorr Group AG.

Na švicarskoj crnoj listi

Martin Grossmann ponovo mijenja i djelatnost firme pa se ona od tada bavi savjetovanjem u finasijskom sektoru i u oblasti vrednovanja firmi na berzi. Osim toga, povećan je broj dionica, a umanjena je njihova vrijednost, tako da je sada kapital firme bio podijeljen na 1.000 dionica vrijednih po stotinu franaka.

Do oktobra 2009. godine Grosmman je bio jedini dioničar i član uprave, kada u Upravni odbor postavlja 29-godišnjeg Zorana Samardžiju, porijeklom iz BiH, sa adresom prebivališta u njemačkom gradu Dusseldorfu.

Tokom 2010. godine firmu je dokapitalizirao Goran Samardžija (1976), državljanin BiH sa beogradskom adresom prebivališta. On je uplatom od preko 1,13 miliona CHF dobio 9.000 dionica, čime je povećao broj dionica Dunmorr Groupe na 10.000. 

Zoran Samardžija je postavljen za predsjednika Upravnog odbora, a Martin Grossmann je postao član Uprave.

Goran Samardžija je 2008. godine osnovao firmu u Srbiji pod nazivom Stonehard Consulting d.o.o. koja se, također, bavila poslovnim konsaltingom.

Ova firma se od novembra 2009. godine nalazi na crnoj listi švicarske agencije za nadzor finansijskog tržišta FINMA. Listu čine švicarske i strane firme koje su rizične za poslovanje.

Firma Stonehard Consulting je likvidirana u junu 2010. godine.

Novinari CIN-a nisu bili u mogućnosti saznati da li su Goran i Zoran Samardžija u srodstvu.

Izvor: Al Jazeera