Bh. novinari protestiraju zbog policijskih prijetnji

U znak podrške kolegama Radija Slobodna Europa, nekoliko desetaka novinara u Sarajevu je u petak prosvjedovalo zbog, kako navode, prijetnji i neprofesionalnog odnosa policije prema novinarskoj ekipi te informativne kuće.

Ekipi Radija Slobodna Europa je prije nekoliko dana onemogućeno snimanje prosvjeda demobiliziranih boraca ispred zgrade Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Ovo je jedan od slučajeva u kojima se pokazuje odnos prema novinarima, jedan od slučajeva gdje se galami i prijeti novinarima, gdje im se onemogućava normalan rad. Ne znam zbog čega, ne sjećam se da su novinari izazivali incidente, da su nekoga tukli, da su novinari problem društva. Naprotiv, mi smo na mjestima gdje društvo ima problem. I ako policija u tom slučaju nije sa nama, odnosno da radi svoj posao na korektan način, onda smo zaista u još većem problemu”, poručio je Milenko Voćkić iz Radija Slobodna Europa.

Al Jazeerina reporterka Aida Bećirhodžić javila je kako je, zbog verbalnih prijetnji i neprofesionalnog ponašanja policije prema novinarskoj ekipi Radija Slobodna Europa, hitnu istragu o slučaju zatražilo Udruženje BH Novinari.

“Grupa novinara okupila se ispred zgrade Federalne uprave policije. Poručili su kako se ovo jedinstvena borba kako novinara iz Sarajeva, tako i iz cijele iz Bosne i Hercegovine. Pozvali su na lakše i bolje uslove rada na terenu”, javila je Bećirhodžić.

Policija usporedila novinare s huliganima

Samo nekoliko sati prije održavanja skupa ispred policije, stiglo je policijsko priopćenje u kojem Federalna uprava policije navodi kako je “cijeli događaj bio incident” te kako su “novinari bili krivci za sva događanja 23. septembra”.

“Novinare Radija Slobodna Evropa optužili su da su, citiram, ‘kontaminirali sigurnosni prostor i učinili ga visokorizičnim’. Također su kazali da je ekipa počinila vrlo ozbiljne zakonske prekršaje kada se oglušila na zapovijed policije te da je njihovo ponašanje bilo u maniru huliganstva”, javila je Bećirhodžić.

Iz Federalne uprave policije pozvali su i predstavnike BH novinara i Radija Slobodna Europa da, “bez bilo kakvih ograničenja, pregledaju svu dokumentaciju vezanu za pomenuti događaj te nakon toga demantuju navode koje su ranije izrekli”.

Izvor: Al Jazeera i agencije