Bh. parlamentarci bez stava o Srebrenici

Izjašnjavanje o rezoluciji zatražio je Denis Bećirović iz SDP-a BiH (Al Jazeera)

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, zatražio je na početku sjednice tog doma da se poslanici izjasne o rezoluciji o Srebrenici koju bi trebalo razmatrati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali takav prijedlog nije prihvaćen.

Za taj prijedlog glasala su 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana.

Bez dovoljne entitetske većine iz bh. entiteta Republika Srpska, ovakav prijedlog upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Bećirović je tako zatražio od zastupnika da iskažu razumijevanje prema Velikoj Britaniji, koja priprema rezoluciju za osudu genocida u Srebrenici.

“Ova inicijativa i ovaj prijedlog je dobio danas, i to mi je posebno drago da naglasim, veliku podršku u Predstavničkom domu, da je duplo više poslanika glasalo za te zaključke i za tu tačku dnevnog reda nego što je bilo protiv toga”, kazao je Bećirović.

Dodao je kako postoji opća većina i da je “danas otišla snažna poruka iz Parlamenta BiH po kojoj većina poslanika, i to ubjedljiva većina poslanika u Predstavničkom domu, podržava i iskazuje poštovanje prema ovoj britanskoj inicijativi”.

‘Snažna poruka’

“Mislim da smo poslali jednu snažnu podršku iz Parlamenta BiH. Neprihvatljivo je da se negira genocid u Srebrenici, da član Predsjedništva BiH piše iskrivljenu istinu o Srebrenici, da to radi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik, dok zvaničnici u BiH šute”, smatra Bećirović, dodajući kako je “šutnja danas prekinuta”.

Po njegovim riječima, Parlament će se o svemu definitivno izjasniti na narednoj sjednici, vjerovatno oko 22. jula.

“Glavni efekt je danas postignut. Ubjedljiva većina poslanika u Predstavničkom domu je danas podržala ove zaključke, tako da je iz ovog najvišeg zakonodavnog organa BiH, odaslana jedna vrlo snažna i važna poruka”, potvrdio je Bećirović.

Kritikovao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića (PDP), koji su tražili od Vijeća sigurnosti UN-a da se o ovoj rezoluciji ne raspravlja.

Špirić: Ne narušavati dobrosusjedske odnose

Predložio je da Predstavnički dom ocijeni da priznanje o genocidu predstavlja temelj pomirenja u BiH, ali i u regionu te da oni koji budu za današnje zaključke, potpišu se i pošalju to u UN i druge zemlje koje čine napore da se ova rezolucija usvoji.

Podsjetio je da je genocid u Srebrenici jedini ovakav zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je mišljenja da ne treba ovakvim prijedlozima narušavati dobrosusjedske odnose, ocjenjujući da ovakve rasprave neće doprinijeti napretku stanovništva.

“Bećirović prigovara Ivaniću, a traži da on to uradi”, kazao je Špirić, iznoseći stav da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, sigurno ne bi otkazao najavljenu posjetu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, kao što je otkazao posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH.

Stoga je zaključio da sve to narušava dobrosusjedske odnose, dodajući da ovakvu uzavrelu situaciju treba smirivati, a ne podgrijavati.

SNSD ponovno napustio zasjedanje

Klub zastupnika SNSD-a prethodno je napustio zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, jer ni ovaj put na dnevni red nije uvrštena tačka “odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića (SDA) s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija Doma”.

Ovaj prijedlog ni danas nije dobio podršku zastupnika te tačka nije uvrštena u dnevni red, a nakon toga, zastupnici SNSD-a su, kao i ranije, napustili sjednicu Doma.

Iz Kluba SNSD-a kao razlog za smjenu navode da Džaferović nije prijavio, spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu te zbog toga ne podržavaju da na čelu Doma bude “neko ko je prikrivao zločine nad Srbima”.

Izvor: Agencije