Bh. političari bez dogovora pred Venecijanskom komisijom

'Venecijanska komisija neće nametati rješenja niti će vršiti pritisak', rekao je Šefik Džaferović iz SDA (Fena)

Na prvom sastanku predstavnika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini sa članovima Venecijanske komisije, na kojem se razgovaralo o izmjenama u izbornom zakonodavstvu, osim iznošenja stavova i mišljenja predstavnika bh. političkih stranaka, koji su uglavnom ostali nepromijenjeni, nije bilo nikakvih konkretnih dogovora, prenosi Fena.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović obratio se novinarima nakon sastanka, održanog u Sarajevu, te kazao da će Venecijanska komisija samo dati savjete i mišljenje o tome šta je najbolje kad su u pitanju europski standardi i prakse.

“Oni neće nametati rješenja niti će vršiti pritisak. Njihova uloga je da pomognu nama u Bosni i Hercegovini da dođemo do domaćeg rješenja koje će biti u skladu s evropskim standardima”, dodao je Džaferović.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosnei Hercegovine (SDP) Zoran Mikulić kazao je da su članovi Venecijanske komisije saslušali mišljenja i obrazloženja prijedloga zakonskih rješenja bh. političkih predstavnika o načinu na koji se može izaći iz izborne krize, ali da nisu formirali nikakav stav ni mišljenje.

Mikulić: ‘Oni ne daju instrukcije’

“To nije njihova primarna zadaća niti će oni davati bilo kakve instrukcije. Već su dali svoje mišljenje u pogledu zakonodavstva [bh. entiteta] Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, odnosno mišljenje koje su prethodno dali u stavu koji je sastavni dio odluke Ustavnog suda u slučaju ‘Ljubić'”, pojasnio je Mikulić.

Napomenuo je i da članovi Venecijanske komisije očekuju od predstavnika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da “sami postignu neki konsenzus, pa da na osnovu toga dođu do zakonskog prijedloga na koji bi Venecijanska komisija potom dala svoje mišljenje”.

“Nadam se da će Venecijanska komisija nakon razgovora koji slijede tokom naredna dva dana dati svoj stav u vezi s postojećim prijedlozima koji se nalaze u zakonodavnoj proceduri”, rekao je Mikulić, uz napomenu da je prvenstveno mislio na prijedlog Demokratske fronte i SDP-a koji su davno uputili u Parlament Federacije BiH, a koji još nije doživio svoj “parlamentarni epilog zbog opstruiranja SDA i HDZ-a”.

Ostali pri svojim stavovima

Mikulić smatra da je spomenuti prijedlog najbolji te da je u potpunosti usaglašen s Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije BiH, Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine te stavovima izraženim u odluci po apelaciji u slučaju “Ljubić”, kao i sa stavom Venecijanske komisije u istom kontekstu.

Naglasio je da su tokom sastanka političke stranke uglavnom ostale pri svojim ranijim stavovima, a da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) ima “najtvrđi stav”.

“HDZ pokušava iskoristiti Dom naroda za blokiranje svih daljnjih procesa te omogućiti svoje vječito učešće u vlasti, odnosno svojim teorijama diskriminacije, prvenstveno delegata iz reda vlastitog naroda, pa potom i delegata iz ostalih naroda, kako bi onemogućili bilo koga drugog da ikada više može učestovati u formiranju vlasti”, zaključio je Mikulić.

Iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu najavili su da će, kao što su dogovorile političke stranke u Federaciji BiH i u kontekstu napora EU-a i SAD-a za olakšanje procesa u vezi s izbornom reformom i nakon formalnog zahtjeva upućenog od Europske unije, Venecijanska komisija nazočiti nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora.

Nakon današnjeg najavljena su još dva sastanka, koja će biti održana u srijedu i četvrtak.

Izvor: Agencije