Bh. premijera filma Gazda

Promociju filma prati slogan „Ovo ni-je priča o Ivici Todoriću“ (Al Jazeera)

Dokumentarni film Gazda premijerno je prikazan u sarajevskom kinu Meeting Point u nedjelju navečer. Promociju filma prati slogan „Ovo ni-je priča o Ivici Todoriću“, koji upravo govori o recepturi, kako jedan čovjek može postati Gazda poznat na cijeloj teritoriji Balkana.

Ivica Todorić je pobjednik procesa privatizacije i tranzicije na Balkanu, navode autori filma, podsjećajući kako je njegova kompanija Agrokor u 2015. prihodovala 6,7 milijardi eura i ima velika preduzeća od Vardara do Triglava. Ovo je film o receptu kako se postaje gazda, kažu.

Premijeri su prisustvovali reditelj filma Dario Juričan, te Saša Paparella, autor istoimene knjige.

“Kada smo radili Gazdu, nadali smo se prikazivanju filma u regiji. Kontaktirali smo sve televizije i Al Jazeera se svojom otvorenošću i pristupačnošću jednostavno pokazala kao najkvalitetniji partner s kojim je lako surađivati. Ostale TV kuće pokazale su inicijalni interes i brzo bi se povukle pred sveprisutnim koncernom“, navodi reditelj filma Dario Juričan.

Juričan smatra da je tematika filma Gazda veoma bitna za razumijevanje stanja u kojem se nalazi društvo balkanskih zemalja.

„I dan danas hrvatska nacionalna javna televizija HRT ne pokazuje namjeru prikazivanja unatoč javnom pritisku i javnom interesu, Drago nam je da će Al Jazeera kao regionalna televizija prva prikazati TV verziju filma. Tema nikad nije bila aktualnija i gledatelji će brzo shvatiti zašto je ovaj film bitan za razumijevanje stanja u kojem danas živimo”, kaže reditelj filma Gazda.

Prekinuti šutnju

Kolumnista i filmski kritičar Jurica Pavičić, ranije prokomentarisao ideju i poruku dokumentarnog filma Gazda, koji bi po njegovom mišljenju trebao prekinuti društvenu šutnju u aktuelnom slučaju „Todorić“.

„A upravo je ona – šutnja – stvarni društveni problem u slučaju Todorić. Jer, u svakoj demokraciji postoji moć. Ali, demokracija funkcionira samo onda ako je moć vidljiva, ako je jasno razlučiva i ako o njoj postoji javni razgovor. O Agrokoru i Ivici Todoriću takav razgovor dosad nije postojao. Nije postojao do filma “Gazda”. Zato je Juričanov film važan. Važan je ne po tome što sadrži, što otkriva ili kako je napravljen. Važan je po tome što je uopće napravljen.“, kazao je Jurica Pavičić.

Bosanskohercegovačka premijera i promocija filma je održana u kinu Meeting Point, a publika u Bosni i Hercegovini i regiji moći će pogledati ovaj dokumentarni film premijerno u programu Al Jazeere Balkans u utorak, 28. marta, u 17:05 sati.

Izvor: Al Jazeera