Bh. radnici lakše pronalaze posao u regiji

U svim državama regije raste nezaposlenost, ali istovremeno postoje i deficitarna zanimanja. Ipak, vrlo je teško iz jedne zemlje dobiti posao u drugoj. U Bosni i Hercegovini, ipak, ističu da je njihovim građanima danas lakše zaposliti se u državama regije, nego što je to bilo prije nekoliko godina.

Zapošljavanje građana van granica BiH u nadležnosti je državne agencije. Tokom prošle godine bilo je, kažu, 14 oglasa za posao u inostranstvu, a najviše u Sloveniji, što je bio spas za 350 nezaposlenih u BiH.

Ove godine dobili su tek 4 oglasa. Dva su stigla iz regije. Slovenija nudi samo sedam radnih mjesta, ali zato u Hrvatskoj posao mogu pronaći 82 državljana BiH.

U Agenciji za rad i zapošljavanje kažu da se prijavilo 450 ljudi.

Novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić navodi da je Bosna i Hercegovina potpisala sporazume o socijalnom zbrinjavanju radnika sa svim zemljama bivše Jugoslavije.

„To je pojednostavilo birokratske procedure prilikom zapošljavanja radnika iz BiH u zemljama regiona“, dodaje Smiljanić.

Dobijanje radne i boravišne dozvole nešto je jednostavnije za posao u Srbiji i Sloveniji, kažu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. To je omogućeno bilateralnim sporazumom.

Čvrste veze

U Savezu sindikata bh. entiteta Republika Srpska, potvrđuju da su zemlje regije najotvorenije za bosanske radnike.

„Za sve zemlje bivše Jugoslavije, imamo čvrste veze sa sindikatima tako da naši radnici kad odu da rade u Sloveniju, dovoljno je da dođu, da nam se jave, da mi možemo poslati informaciju sindikatu u Sloveniju. Oni se tamo jave i budu potpuno zaštićeni, kao što bi bili da su ovdje“, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

BiH slične sporazume ima i sa Austrijom, Belgijom, Italijom, Mađarskom i Turskom.

Međutim, ukoliko se zaposle bez posredovanja države, radnici mnogo rizikuju. Na to upozoravaju i zvaničnici Agencije za rad, predstavnici sindikata, ali i privatni posrednici za zapošljavanje.

„Mi u ovom trenutku smo, nažalost, hendikepirani. Mi, kao agencija, nemamo mogućnost da provjerimo kompanije, koje traže radnike i isto tako kao što smo mi oprezni pretpostavljam da su oprezni i ljudi, koji bi htjeli da rade“, kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije Spektar.

Zanimljiva je činjenica da je osim regionalnih kompanija, za radnu snagu iz BiH zainteresovano sve više firmi iz država Bliskog istoka i bivšeg Sovjetskog saveza.

Međutim, kako državna tako se i privatne agencije teško odlučuju na poslovanje s njima. Razlog je, uglavnom, loša sigurnosna situacija u nekim od tih zemalja, ali i to što nema načina da provjere kompanije i uslove koje nude radnicima iz BiH.

Izvor: Al Jazeera