Bh. stranke razmatraju koalicije

Još se čekaju konačni rezultati Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) navode da bi raspodjela mandata, uključujući i kompenzacijske liste, mogla biti poznata krajem mjeseca.

U međuvremenu, stranke već počinju raditi postizborne kombinacije, pa dok se glasovi još broje, već se prave procjene ko bi mogao činiti novu vladajuću većinu u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je osvojila najviše glasova zna sa kim sigurno želi u koaliciju i kažu kako to mora biti većina sastavljena od legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda.

„Na nivou Federacije BiH, mislim da je vrlo izvjesno da će tu koaliciju u najmanju ruku činiti SDA i HDZ. I treba da vidimo šta se dešava na nivou RS-a. Naravno, u Federaciji vjerovatno neće biti samo SDA i HDZ. Ima tu prostora i potrebe da se uključi još jedna ili dvije stranke“, kaže Halid Genjac iz SDA.

Ne isključuju mogućnost da to budu Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost.

Zbog zadataka, poput reforme Ustava i privrede, važno je napraviti stabilnu većinu koja će biti jednaka od državnog do kantonalnog nivoa, kaže Genjac.

Teoretski, moguće je da to bude većina bez SDA, ali u njeno formiranje ne vjeruje.

„To bi značilo da predstavnici koji su dobili legitimaciju drugih naroda, prije svega hrvatskog naroda bez kojeg to ne bi bilo moguće, prihvataju da urade ono što su uporno govorili da se ne treba raditi Hrvatima“, dodaje Genjac.

HDZ: O koalicijama narednih dana

U HDZ-u kažu da će o koalicijama pregovarati narednih dana.

U izbornoj noći, njihov predsjednik Dragan Čović prvi je čestitao SDA na rezultatima, ali oni nisu jedini sa kojima je razgovarao.

„Kod nekih rezultati još nisu okončani, kao kod gospodina Dodika, ali smo se čuli naravno jutros. Kao što sam razgovarao i sa još nekim. Pogodiste sve – sa Radončićem, Izetbegovićem i još nekim“, potvrdio je Čović.

Nova na političkoj sceni, a druga po broju glasova za državni parlament, Demokratska fronta neće u vlast po svaku cijenu.

„Demokratska fronta sigurno neće biti smetnja u tome i moguće da uđe u neku širu koaliciju, ali po svaku cijenu u vlast – ne. Imaćemo sigurno i neke uslove“, najavljuje Sifet Podžić iz Demokratske fronte.

Glavni uslov je da se poštuje njihov ekonomski program, no ne isključuju ni ponovno okupljanje ljevice.

„Mi sebe vidimo kao neku buduću okosnicu lijevog bloka“, kaže Podžić.

Čekaju se kompenzacijske liste

„Odnos snaga u državnom, entitetskim parlamentima i skupštinama kantona još nije konačan. Koliko će koja stranka imati mandata znaće se kada svi glasovi budu prebrojani i nakon što budu raspodeljeni mandati po kompenzacijskim listama“, javlja Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

Upravo te liste koje treba da kompenzuju razliku između dobijenih glasova i dodijeljenih mandata  iz višečlanih izbornih jedinica, mogu odlučiti o većini u Parlamentu.

„Ako uzmemo državni nivo, iz Federacije ima sedam mandata koji se dodjeljuju kompenzacijom, a iz RS-a pet. Dakle, ukupno 12 od 42 mjesta su kompenzacijska“, objasnio je Suad Arnautović iz CIK-a.

U Federalnom parlamentu čak 25 od ukupno 98 mandata su kompenzacijski, a u Narodnoj skupštini Republike Srpske – 21 od ukupno 83 poslanička mjesta.

Dok ta raspodjela ne bude poznata krajem oktobra, a zatim i sastav domova naroda, postizborna kombinatorika podložna je promjenama.

Izvor: Al Jazeera