BHRO: Šejhu Qassimu prijeti ‘spora smrt’ u Bahreinu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bahreina je u junu 2016. godine oduzelo državljanstvo šiitskom imamu Qassimu (Al Jazeera)

Opservatorij za ljudska prava u Bahreinu (BHRO) upozorava na loše zdravstveno stanje šejha Ise Ahmada Qassima, jednog od najistaknutijih šiitskih vjerskih autoriteta u Bahreinu, saopštivši da mu prijeti ”spora smrt” zbog kućnog pritvora i blokade nametnute nad područjem Diraza.

Šejh Maytham al-Salman, predstavnik Odjela za vjerske slobode pri BHRO-u, izjavio je na konferenciji za novinare održanoj u glavnom libanskom gradu Bejrutu da je Qassim izložen procesu ”sporog oduzimanja života”, te da su mu neophodni liječenje i sloboda, što je prirodno pravo koje Ustav i zakoni garantiraju.

Al-Salman postavlja pitanje: ”Da li je moguće da se šejhu Qassimu više od pet stotina dana ne dozvoljava da slobodno obavi pregled kod specijalista zbog blokade sela Diraz i kazne kućnog pritvora koja mu je izrečena?”

Al-Salman je apelirao na međunarodnu zajednicu da se aktivira kako bi se izvršio pritisak na vladu Bahreina da okonča ljudske patnje ovog ”vjerskog autoriteta i 65 posto pripadnika jedne vjerske demografske skupine”, aludirajući na šiitsku komponentu društva.

Također je pozvao Vladu Bahreina da “pod hitno ukine opsadu nad cijelim područjem Diraza i kućni pritvor koji je nametnut Ayatollahu Qassimu”.

Britanija i SAD zabrinuti

Izjave Al-Salmana uslijedile su samo dan nakon što je Humam Hamoudi, zamjenik predsjednika iračkog Parlamenta, u svom saopćenju uputio zahtjev međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama za ljudska prava da odmah interveniraju kako bi se spasio Qassimov život.

Hamoudi, inače predsjednik Islamskog vrhovnog savjeta Iraka (šiitskog), izrazio je svoje čuđenje zbog, kako je to opisao, ”šutnje ovih međunarodnih aktera prema teškim kršenjima prava šejha Qassima, opsadi njegovog doma i kazni kućnog pritvora koja mu je nametnuta”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bahreina je u junu 2016. godine oduzelo državljanstvo šiitskom imamu Qassimu, optužujući ga za pokušaje podjele društva ove zemlje, podsticanje omladine na kršenje Ustava i stvaranje sektaške atmosfere, što je izazvalo burne proteste u Bahreinu i oštre osude Irana.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države također su izdale saopćenja u kojima su izrazile svoju zabrinutosti zbog tih dešavanja.

Izvor: Al Jazeera